Apple a introdus în iOS 12 Screen Time, o metodă simplă prin care părinții pot controla modul în care copiii folosesc iPhone-urile și iPad-urile, prin setarea de limite de timp pentru fiecare aplicație în parte. Se pare însă că pentru anumite aplicații, precum YouTube, există și metode prin care copiii pot trece de aceste limitări, în ciuda faptului că Apple părea că și-a luat toate măsurile necesare de securitate. Se dovedește astfel din nou că, uneori, ingeniozitatea copiilor depășește sistemele de securitate avansate.
O postare de pe reddit pe secțiunea r/ios a demonstrat faptul că YouTube-ul, în ciuda faptului că poate fi limitat din software, poate fi în continuare accesat în totalitate, atât timp cât folosești o metodă alternativă de a accesa serviciul. Postarea a fost realizată tot de un copil, care a văzut-o pe sora sa de 8 ani care încă se uita pe YouTube la clipuri video, în ciuda faptului că timpul dedicat YouTube pe dispozitivul său a expirat.
Aceasta folosea un iPhone 6 cu versiunea iOS 12.4.6, însă această metodă este încă disponibilă și pe dispozitivele mai noi echipate cu iOS 13.4.1, cea mai recentă versiune lansată de Apple.
Întrucât postarea originală a fost ștearsă, iar utilizatorul de pe reddit și-a șters contul, am realizat o demonstrație a metodei pe dispozitivul personal, un iPhone 11 Pro Max cu iOS 13.4.1. Fiind un telefon cu cont de adult, în clipul de mai jos apare și butonul „Ignore limit”, care te lasă să treci peste limitare. Pe un cont de copil, acest buton nu există.
Atunci când setezi limite per aplicație, mai ales în cadrul YouTube, clipurile video de pe acest serviciu nu mai pot fi accesate nici prin aplicație, nici prin intermediul unui browser. Astfel, copiii au trebuit să improvizeze puțin. iMessage, serviciul de mesagerie de la Apple, permite trimiterea de link-uri către clipuri de pe YouTube direct din aplicație, atât timp cât ai aplicația instalată. Astfel, folosind AppStore-ul integrat în iMessage, orice clip video de pe YouTube este complet accesibil, în ciuda limitelor Screen Time.
Tot ce trebuie să faci este să cauți aplicația YouTube, să o „deschizi” în cadrul iMessage și să cauți un clip. Înainte să dai click pe el pentru a-l trimite unui contact, ai posibilitatea de a ține apăsat lung pe acesta, iar în partea de jos apare un buton de „play”. Apăsarea butonului începe redarea clipului și poți face asta oricât timp și pentru oricâte clipuri.
Singura limitare reală este faptul că nu ai acces la aceleași opțiuni ale aplicației, precum listele de redare și canalele abonate. Trebuie să cauți manual fiecare clip în parte pe care dorești să îl vezi. Cu siguranță însă, copiii care folosesc această metodă nu vor fi deranjați de astfel de inconveniențe.