Există suficient litiu și nichel pentru producția a 14 milioane de mașini electrice la nivel global în 2023, chiar și fără resurse provenite din Rusia, potrivit unui studiu realizat de European Federation for Transport and Environment (T&E).
Organizația a făcut apel la guvernele europene să facă mai mult pentru a înlesni accesul la aceste materiale. De exemplu, Germania deține rezerve uriașe de litiu, în zona Rinului. Acestea sunt suficiente pentru construcția de baterii pentru 400 de milioane de automobile electrice, potrivit estimărilor.
„Războiul din Ucraina a arătat că trebuie să renunțăm la petrol. Cea mai bună cale pentru a face asta este trecerea la vehicule electrice. În ciuda a ceea ce spun unii oameni nu există un deficit de litiu și nichel în scoarța terestră”, a declarat Julia Poliscanova, director senior la T&E.
Organizația notează că, spre deosebire de petrol, cele mai mari cantități de nichel și litiu sunt extrase în state democratice.
Aceste materii prime există, dar extragerea lor în condiții ecologice este dificilă. În Germania, de exemplu, populația nu este de acord cu exploatarea resurselor de litiu, chiar dacă firma însărcinată susține că nu va distruge mediul înconjurător.
Mineralele și metalele necesare pentru baterii de mașini electrice – litiu, cobalt, nichel, cupru – se găsesc în cantități enorme și pe fundul mărilor sau oceanelor.
Organizațiile pentru protecția mediului, precum Greenpeace, nu cred că extragerea lor este o idee bună. „Să trimiți mașini gigantice de minare, gândite să zdrobească fundul mării, este o idee foarte proastă”, potrivit unui mesaj publicat de organizație. Greenpeace crede că vor fi distruse ecosisteme sensibile și unice, fiind afectat lanțul trofic din ocean.
Sursa: CleanTechnica, T&E