În urmă cu patru ani, Elon Musk a lansat în spațiu un automobil Tesla Roadster, din colecția proprie, la bordul unei rachete Falcon Heavy a companiei SpaceX. În mașină se afla un manechin numit Starman.
De atunci, obiectul a călătorit prin sistemul solar, orbitând în jurul soarelui o dată la aproximativ 557 zile, potrivit site-ului WhereIsRoadster.com, care urmărește mișcările mașinii.
Vehiculul s-a apropiat prima dată de planeta Marte în octombrie 2020. Acum, Roadster-ul se afla, la momentul redactării articolului, la o distanță de 20,97 minute lumină de Pământ (377.176.124 km) și se îndepărtează de planeta noastră cu o viteză de 5.679 km/h.
Citește și: Lidl va vinde un dispozitiv auto care va ajuta șoferii să economisească bani
Când a fost lansat în spațiu, Starman „asculta” melodia „Space Oddity” a lui David Bowie. Dacă sistemul audio ar funcționa încă (ceea ce este imposibil) până acum manechinul ar fi scultat cântecul de 397.224 de ori.
Elon Musk credea, la lansarea mașinii în spațiu, că aceasta se va prăbuși la suprafața planetei Marte. Acest lucru este improbabil, iar astrofizicianul Hanno Rein, de la Universitatea din Toronto, a arătat că este mai probabil ca mașina să se prăbușească pe Pământ sau Venus.
Atât Starman cât și Roadster-ul în care se află arată foarte diferit față de ziua în care au ajuns în spațiu. Radiațiile puternice și diferitele obiecte spațiale au afectat, probabil, semnificativ vehiculul și manechinul. Părțile realizate din materiale organice sunt distruse de mult. În final vor rămâne doar elementele din aluminiu ale mașinii și, poate, o parte din geamuri.
Musk a declarat că la un moment dat SpaceX va lansa o navetă sau o rachetă Starship pentru a fotografia ce a mai rămas din Roadster sau chiar să încerce recuperarea mașinii.
Citește și: Elon Musk a prezentat noul turn SpaceX, care va „prinde” rachetele la aterizare într-un clește. VIDEO