Susţinut de General Motors şi Honda, Cruise este un startup centrat pe dezvoltarea de vehicule autonome pentru transport de pasageri. Primul produs al acestui trio, Cruise Origin este mai mult decât un design concept. Vehiculul intenţionat pentru producţie de serie promite că combine eficienţa şi costurile reduse asociate serviciilor de transport în comun cu nivelul de confort şi flexibilitatea autoturismului personal.
Adresat companiilor de transport care doresc să dispună de vehicule fără şofer cu costuri minime de exploatare şi disponibilitate 24/7, Cruise Origin ia forma unui SUV ceva mai voluminos, cu loc pentru şase pasageri plus bagaje.
La fel ca în cazul serviciilor de ride-sharing, cursele pot fi comandate prin intermediul unei aplicaţii pentru mobil, sistemul computerizat direcţionând un vehicul aflat în apropiere. Deplasarea la destinaţia specificată se face automat, costul călătoriei apărând în factura abonamentului lunar.
Potrivit companiei producătoare, testele desfăşurate în oraşul american San Francisco au adunat aproape 1 milion de kilometri doar în ultimul an, fără incidente notabile în trafic şi cu costuri operaţionale excepţional de mici. Cruise estimează că o persoană obişnuită ar putea economisi până la 5000 de dolari pe an pentru călătoriile zilnice, înlocuind maşina personală sau serviciile tradiţionale de ride-sharing cu Origin.
Din punct de vedere al construcţiei, Cruise Origin este o platformă de transport ultra-optimizată pentru maximizarea spaţiului util. Vehiculul cu propulsie electrică are motoarele plasate cât mai aproape de roţi şi baterii dispuse uniform sub toată suprafaţa podelei. Cele două banchete orientate faţă în faţă sunt prevăzute cu conectori USB pentru încărcarea telefoanelor mobile. Parcursul călătoriei poate fi urmărit în timp real ecrane poziţionate la partea de sus.
Interiorul minimalist şi gândit pentru folosire intensivă este surprinzător de elegant, producătorul încercând să ofere un nivel de confort apropiat vehiculului personal.
Interiorul gândit pentru a oferi spaţiu amplu pentru picioare poate fi adaptat şi pentru transport marfă, vehiculele Cruise Origin putând deservi la fel de bine şi serviciile de curierat. Caroseria este modulară, astfel încât poate fi reparată cu uşurinţă în caz de accident.
Amintind de vehiculele Tesla, Cruise Origin încorporează un arsenal complet de camere video şi senzori LIDAR, controlaţi de un computer sincronizat permanent cu reţeaua transportatorului. La fel ca în cazul Tesla, software-ul poate fi îmbunătăţit permanent, asigurând că toate vehiculele din flotă dispun de cea mai recentă versiune disponibilă.
Din păcate, producătorul Cruise nu spune exact când va deschide pentru public noul serviciu de călătorie, dând de înţeles că încă mai sunt unele probleme de rezolvat. Astfel până la extinderea globală rămâne cale lungă, regiuni cu infrastructură rutieră haotică precum România fiind în special problematică pentru navigarea cu vehicule autonome, asta dacă nu cumva autorităţile decid să susţină noul trend creând benzi dedicate pentru vehicule autonome pe străzile marilor oraşe.