Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, a asemănat Tesla cu Bitcoin și a spus că nu are încredere în Elon Musk.
Economistul, care este editorialist la publicația The New York Times, a detaliat aceste afirmații în articolul „A avut vreodată sens povestea Tesla?”.
Acțiunile Tesla au crescut accelerat, ca și Bitcoin, între începutul anului 2020 și toamna lui 2021, dar au scăzut cu 73% de la maximul istoric atins. La un moment dat Tesla valora 1.200 de miliarde de dolari. Astăzi capitalizarea companiei a ajuns la „doar” 350 de miliarde de dolari.
Potrivit lui Krugman, valoarea Tesla este, la fel ca în cazul Bitcoin, bazată pe încredere, entuziasm și promovare intensivă.
Economistul spune că producătorul de mașini electrice nu poate fi în aceeași ligă cu Microsoft sau Apple când vine vorba de valoarea de piață, deoarece nu beneficiază de „efecte de rețea semnificative”. El se referă la faptul că cei doi giganți tehnologici au ecosisteme de dispozitive și aplicații pe care utilizatorii nu le pot părăsi ușor. Apple are iPhone și iMessage, iar Microsoft deține Word și Excel, programe care sunt standardul în mediul de business.
Citește și: Probleme mari la Tesla: Compania oferă reduceri masive pentru a salva ultimul trimestru
Tesla, pe de altă parte, nu are ceva ce alți producători de vehicule electrice nu pot oferi. Compania încearcă, fără mare succes deocamdată, să dezvolte un sistem avansat pentru condusul autonom, numit Full Self-Driving Capability. Alte servicii oferite, precum jocurile video disponibile la bordul mașinilor sale, nu sunt ceva nemaivăzut în industrie.
Potrivit lui Paul Krugman, mare parte din popularitatea Tesla s-a bazat pe faptul că mulți oameni l-au văzut pe Elon Musk ca fiind un „tip mișto”. Astăzi, însă, această imagine se șterge, mai ales după ce miliardarul a cumpărat Twitter. Acolo, Elon Musk a concediat angajați și apoi i-a reangajat, a lansat servicii și apoi a renunțat la scurt timp după aceea la ele sau a suspendat fără explicații conturile unor utilizatori populari.
Economistul a glumit și a spus că nu ar avea încredere să îl lase pe Musk nici măcar să îi hrănească pisica.
„Nu aș avea încredere în el să-mi hrănească pisica, cu atât mai puțin să conducă o mare corporație”, a scris Krugman.