În 2020, dar și înainte, mai multe țări au anunțat planuri prin care doresc să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Mașinile contribuie semnificativ la poluarea aerului, așa că zeci de state au anunțat datele de la care vehiculele tradiționale, cu motoare cu ardere internă, nu vor mai putea fi vândute, noi.
Noua Zeelandă este prima țară din lume care a declarat stare de urgență climatică, la propunerea cabinetului condus de prim-ministrul Jacinta Ardern. Ca parte a declarației, aproape toate instituțiile statului vor fi obligate, de acum încolo, să achiziționeze vehicule electrice, iar toate clădirile publice vor trebui să ajungă la un „standard verde”. Guvernul din Noua Zeelandă și-a propus ca sectorul public să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon în următorii cinci ani. Întreaga țară ar trebui să atingă acest obiectiv până în 2050.
În Europa, Marea Britanie a anunțat recent că va interzice vânzarea de mașini noi cu motoare cu ardere internă începând cu 2030, în încercarea de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.
Citește și: Dealerii au avut dreptate. Această mașină electrică chiar spulberă Tesla în Europa
Londra se alătură, astfel, unui grup din care fac parte peste 20 de țări și state care au anunțat astfel de măsuri.
Cel mai repede, mașinile noi cu motoare tradiționale vor fi eliminate de pe piață în Norvegia, în 2025.
Urmează, măsuri similare, începând cu 2030, în: Marea Britanie, Germania, Islanda, India, Irlanda, Israel, Slovenia, Suedia, Olanda și Danemarca. Aceleași reguli intră în vigoare, în 2035, în China și California.
Din 2040 dispar mașinile cu motoare cu ardere internă în: Taiwan, Canada, Franța, Portugalia, Spania și Sri Lanka. În 2050 urmează Japonia și Costa Rica.
În SUA, cea mai mare economie a lumii, doar statul California a anunțat măsuri. Guvernatorul Gavin Newsom a anunțat că din 2035 nu vor mai putea fi vândute pe piață vehicule poluante.
Sursa: Business Insider