Compania lui Elon Musk riscă să fie acuzată de fraudă în ce privește promovarea tehnologiei self-driving, mărturia lăsată de un fost inginer Tesla arătând că experiența demonstrată utilizatorilor într-un clip de promovare publicat în anul 2016 a fost în mare parte falsificată.
În realitate, autoturismul Tesla Model S echipat cu o versiune timpurie a software-ului pentru condus autonom a dărâmat cel puțin un gard și nu a arătat un nivel de siguranță suficient de convingător pentru ca echipa de producție să permită navigarea autonomă a traseului selectat pentru clipul publicitar.
Departamentul de Justiție al SUA a început o anchetă penală cu privire la afirmațiile Tesla conform cărora vehiculele sale electrice se pot conduce singure în 2021, după o serie de accidente, unele dintre ele fatale, care au implicat Autopilot, a raportat Reuters.
Potrivit mărturiei depusă la dosar de unul dintre inginerii Tesla care au participat la experiment, ”Intenția clipului nu a fost să demonstreze cu exactitate tehnologia pentru condus autonom disponibilă clienților Tesla în anul 2016. Producția cu scop publicitar trebuia să înfățișeze ceea tehnologia va permite, în cele din urmă”.
Problema este că la distribuirea respectivului clip, Elon Musk a postat pe Twitter: „Tesla se conduce singură (nicio intervenție umană) pe străzile urbane, de la autostradă până la străzi, apoi găsește un loc de parcare”. Din păcate, numeroasele accidente de circulație cauzate de șoferii Tesla care s-au încrezut prea mult în capabilitățile vehiculului pentru condus autonom demonstrează contrariul. În prezent Tesla se confruntă cu procese și perspectiva unui control normativ mult mai strict asupra sistemelor sale de asistență pentru șofer, amenințând tocmai viitorul tehnologiilor de condus autonom pe care șeful Tesla le-a promovat poate prea devreme.
The New York Times a raportat în 2021 că inginerii companiei au creat videoclipul din 2016 pentru a promova Autopilot fără a dezvălui că traseul a fost cartografiat în avans sau că una dintre mașini a suferit un crash software înainte de a finaliza filmarea.