Vizat de un proces colectiv declanșat la un tribunal din statul american California, producătorul Tesla este acuzat de reprezentarea înșelătoare a autonomiei oferită de mașinile sale EV, cu scopul de a-și spori vânzările de mașini.
Potrivit acuzațiilor depuse la dosar, autonomia reală a EV-urilor din gama Tesla este în mod consistent sub estimările oficiale afișate în materialele informative puse la dispoziția potențialilor clienți. Totodată, acuzatorii susțin că plângerile proprietarilor Tesla care încearcă să reclame această problemă nu sunt luate în considerare de reprezentanții companiei.
Astfel, compania Tesla este acuzată de fraudă prin marketing înșelător, competiție neloială față de ceilalți jucători din piața auto și încălcarea obligațiilor de garanție față de proprii clienți, cărora le sunt refuzate solicitările de remediere pe tema autonomiei vehiculelor.
Dacă procesul va primi statutul de acțiune colectivă, atunci toți clienții Tesla din statul american California, posesori de mașini Tesla Model 3, Model S, Model X sau Model Y ar putea fi îndreptățiți la acordarea de despăgubiri. Mai departe, decizia luată de tribunal ar putea constitui un precedent pentru acțiuni similare la alte instanțe judecătorești de pe teritoriul SUA și nu numai. Între timp, Tesla și-a desființat echipa de comunicații și nu este disponibilă pentru comentarii.
Procesul urmează unui raport Reuters conform căruia Tesla a început să „ajusteze” autonomia modelelor sale EV, în urmă cu aproximativ un deceniu. Potrivit acuzațiilor, mașinile ar arăta cifre umflate de autonomie atunci când sunt complet încărcate, ajungând la estimări realiste abia după ce nivelul de încărcare coboară sub 50%. Pentru a opri reclamațiile, producătorul auto ar fi creat o „echipă de diversiune”, responsabilă cu convingerea utilizatorilor nemulțumiți să renunțe la apelurile de asistență legate de mașinile din gamă.