Disponibilă doar pentru testare, tehnologia Full Self Driving care permite mașinilor Tesla să navigheze în mod aproape complet autonom va mai putea fi accesată doar dacă șoferii acceptă să fie filmați în timpul deplasărilor.
Înregistrările video sunt asociate identității vehiculului pe baza codului VIN și surprind perspective multiple, acoperind atât exteriorul dar și interiorul vehiculului. Tesla dă asigurări că înregistrările vor fi accesate doar în caz de accident sau pentru ”riscuri serioase la adresa siguranței în trafic”.
Măsura reprezintă o premieră pentru producătorul american, fiind prima dată când numeroasele camere video instalate la bordul mașinilor Tesla sunt folosite în mod oficial pentru filma atât ocupanții, cât și pentru a documenta eventualele incidente apărute în trafic. Tot premieră este și asocierea acestor înregistrări cu identitatea mașinii respective.
Până acum, Tesla admitea doar că folosește înregistrări preluate de pe camerele video instalate pe mașinile clienților pentru a ”antrena și îmbunătăți funcționarea sistemelor AI” pentru condus autonom. Însă potrivit noilor condiții de utilizare prezentate șoferilor care doresc să încerce modul Full Self Driving în cadrul actualului program de testare, documentarea video a sesiunilor de condus este obligatorie și fără „confortul” anonimității. Pe lângă beneficii evidente, cum ar fi analizarea în detaliu a evenimentelor apărute în trafic și modificarea sistemului AI pentru a gestiona mai bine situații similare nou apărute, documentarea video va avea și un rol crucial în tranșarea răspunderii în cazul incidentelor grave.
Pe de o parte, dacă un accident grav se produce din pricina funcționării defectuoase a sistemului Full Self Driving, documentarea video făcută cu mai multe camere simultan va arunca întreaga vină asupra producătorului Tesla. În schimb, șoferilor imprudenți sau teribiliști le va fi cu atât mai greu să se disculpe, în cazul folosirii incorecte a tehnologiilor disponibile la bordul mașinilor Tesla. Nu în ultimul rând, angajații Tesla vor putea analiza incidentele suspecte, dar care nu s-au soldat neapărat cu evenimente în trafic, dezactivând în mod preventiv sistemul Full Self Driving pentru șoferii care au demonstrat în mod repetat o conduită la volan nepotrivită.
Măsura anunțată vine după ce Tesla a deschis accesul la funcționalitatea FSD beta și pentru utilizatorii cu scor de siguranță mai mic de 100 (perfect), stabilind noul prag la 98 de puncte. Tesla taxează șoferii cu 199 USD sub forma unui abonament lunar, sau 10.000 USD pentru activarea permanentă. În prezent, sistemul FSD este considerat a fi un sistem de Nivel 2 – departe de Nivelul 4 necesar pentru a fi considerat complet autonom.