Mașina zburătoare nu mai este doar un concept, ci ceva palpabil. AirCar, vehiculul dezvoltat de compania Klein Vision, a zburat cu succes între două orașe din Slovacia.
Mașina a petrecut 35 de minute în aer, timp în care a parcurs distanța dintre Nitra și capitala Bratislava.
AirCar Prototype 1, mașina care a încheiat cu succes testul, are un motor BMW de 160 CP și patru elice. Vehiculul se transformă din automobil în aparat de zbor în mai puțin de trei minute.
Prototipul a înregistrat, în timpul testelor, mai mult de 40 de ore de zbor și a atins o viteză maximă, în aer, de 190 km/h.
Compania lucrează la AirCar Prototype 2, cu motor de 300 CP, capabil să propulseze, în zbor, mașina cu o viteză maximă de 300 km/h. Vehiculul va avea autonomie maximă de 1.000 km.
Versiunea de serie a AirCar ar urma să fie disponibilă pe piață, dacă totul merge bine, anul viitor.
Anul trecut un alt producător de mașini zburătoare, PAL-V din Olanda, a obținut permisiunea de a-și testa vehiculul Liberty pe drumurile europene.
Primul stat din lume care le-a permis mașinilor zburătoare să circule pe drumurile publice a fost New Hampshire din SUA.
La sfârșitul anului 2018, banca americană Morgan Stanley estima că piața mașinilor zburătoare va avea, într-un scenariu optimist, o valoare de 2.900 de miliarde de dolari în 2038.
Sursa: CNN
CITEȘTE ȘI:
Top 5 filme cu mașini numai bune de vizionat în weekend, chiar dacă nu sunt „Fast & Furious“
Deşi tehnologia permite, maşinile zburătoare vor trebui să mai aştepte. Care e motivul?
Motivul pentru care Tesla nu construieşte maşini zburătoare: „E o idee prostească”