Google a primit o amendă istorică săptămâna trecută, compania fiind nevoită să plătească 5 miliarde de dolari către Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Alphabet, numele sub care sunt găzduite toate operaţiunile Google, a înregistrat un profit substanţial în trimestrul al doilea din 2018.
Se pare că amenzile, oricât de mari ar fi pentru companii multinaţionale precum Google şi Facebook, nu vor avea efectele dorite pe termen lung. Chiar dacă o amendă de 5 miliarde de dolari poate părea imensă, faptul că Alphabet a înregistrat venituri de 32,7 miliarde de dolari şi profit de 2,8 miliarde de dolari, sugerează că este greu să pedepseşti astfel de giganţi. Dacă această amendă nu trebuia plătită, Google ar putut avea 7,88 miliarde de dolari profit doar în acest trimestru, cu un miliard mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2017.
Cei mai mulţi bani, 28 miliarde de dolari, vin din reclame, în timp ce aproximativ 4,4 miliarde din venituri sunt trecute la „alte surse”. Aici intră întreaga divizie de hardware (care se ocupă de dezvoltarea de dispozitivele Pixel, Chromecast, etc.), întreaga platformă Google Play şi alte câteva companii şi servicii pe care Google le deţine. De asemenea, divizia „alte pariuri”, unde Google experimentează cu tehnologii noi a avut venituri crescute la 145 de milioane de dolari, însă costurile de operare s-au dovedit a fi foarte mari, la 732 milioane, această divizie fiind în continuare pe minus.
La nivel mondial, compania a crescut cu 13.000 de angajaţi într-un singur an. Google a raportat un număr total de 89.000 de angajaţi, majoritatea posturilor noi fiind datorate diviziei „cloud”, care a crescut substanţial. Dacă ritmul de dezvoltare al companiei rămâne constant, anul viitor am putea vorbi despre o companie cu peste 100.000 de angajaţi.