Disputa dintre Huawei și autorităție americane nu mai este atât de activă în prezent, însă abia acum ies la suprafață anumite detalii importante. Cu jumătate de an înainte ca SUA să înscrie Huawei pe Entity List, autoritățile chineze au arestat cinci angajați Huawei, care susțineau că ar fi putut să demonstreze colaborarea companiei cu Iranul. Aceștia discutau despre acest subiect prin intermediul aplicației WeChat, care era monitorizată de Huawei.
Acest caz a fost dezvăluit de New York Times, care susține că cel puțin doi aveau legătură cu instituții de presă străine. Autoritățile chineze i-au arestat pe cei cinci membri ai grupului de WeChat în decembrie 2018, în ciuda faptului că aceștia nu au discutat în detaliu despre acest subiect, ci doar pe baza unor declarații de genul „Pot dovedi că Huawei a vândut către Iran”.
Li Hongyuan și Zeng Meng, doi dintre aceștia au dezvăluit pentru publicația americană că au stat 8, respectiv 3 luni în arest pentru discuțiile lor private. Motivul pentru care au fost arestați atât de repede și pe perioade atât de lungi a fost pentru a nu face publice informațiile pe care susțineau că le dețin, mai ales că în perioada respectivă Meng Wanzhou, CFO-ul Huawei și fiica fondatorului companiei Zen Zhengfei, a fost reținută în Canada pe baza unui mandat emis de SUA pentru colaborarea Huawei cu Iran.
Este interesant faptul că detenția lui Li Hongyuan a avut și parte de critică din partea populației chineze care credea inițial că acesta a fost arestat în special pentru că a intrat într-o dispută cu Huawei după ce compania a refuzat să îi plătească beneficiile atunci când a părăsit compania. Autoritățile chineze au cenzurat aceste mesaje de pe rețelele de socializare și din presa locală. Acesta a fost acuzat inițial de extorsiune, însă a fost eliberat de autorități în august.
Zeng Meng a fost acuzat de fraudă la câteva săptămâni după ce a fost arestat, însă acesta a negat acuzațiile. Acesta a fost eliberat după 3 luni din detenție, însă a fost obligat să semneze o declarație prin care se angaja să nu vorbească în public despre Huawei și legăturile companiei din Iran sau să colaboreze cu presa internațională pe subiecte care au legătură cu companie.
Ceilalți trei foști angajați Huawei nu au putut fi contactați de New York Times.