În timp ce variantele tulpinii Omicron a virusului SARS CoV 2 continuă să se propage în rândul populației nevaccinate din China, administratorii fabricii Tesla din regiunea Shanghai recurg la tactici controversate pentru a recuperarea producției ratate, motivând-uși angajații să doarmă chiar în halele fabricilor convertite în veritabile centre de izolare.
Astfel, angajații abia întorși la locul de muncă sunt întâmpinați cu saltele și saci de dormit, în ideea ca aceștia să se mute măcar pentru o vreme la locul de muncă, scutind angajatorul de complicațiile cu transportul din centrele urbane deja carantinate și trierea constantă a angajaților potențial infectați.
Tesla este doar unul dintre factorii industriali din regiunea Shanghai care și-au văzut activitatea complet blocată prin impunerea măsurilor de carantină strictă, rămase ca ultimă soluție împotriva răspândirii pandemiei COVID-19 în rândul populației nevaccinată și netrecută prin boală.
Rămasă fără soluții mai bune pentru continuarea activității, conducerea fabricii Tesla din China a recurs la simpla informare a angajaților abia întorși la locul de muncă despre măsurile de urgență pregătite pentru a sprijini reluarea activităților în vremuri de pandemie. Concret, angajații Tesla trebuie să uite deocamdată de viața personală, singurul refugiu după norma zilnică de muncă luând forma unui sac de dormit și o saltea, patul devenind chiar dușumeaua de ciment a fabricii în care lucrează.
Astfel, muncitorii Tesla nu pot părăsi incinta fabricii fără ca gestul să implice pierderea locului de muncă.
Producătorul de mașini electrice a trimis un memoriu angajaților săi în care detaliază unele dintre condițiile în care vor fi forțați să trăiască. Angajații vor primi trei mese pe zi și o alocație de 400 de yuani (sau echivalentul a 63 USD), drept compensație pentru disconfortul creat.
Tesla va respecta, de asemenea, reglementările impuse de autorități pentru a evita răspândirea Covid-19, solicitând angajaților să facă în fiecare zi câte un test COVID, combinat cu măsurarea temperaturii corporale de două ori pe zi. În plus, angajații sunt obligați de regulament să se spele pe mâini de patru ori pe zi, pentru a diminua și mai mult riscul de infectare.
Aparent, măsurile fac parte dintr-un plan pe care și alte companii care doresc să-și reia activitățile în centrul industrial Shanghai l-au convenit cu autoritățile locale, urmând a-l respecta cu strictețe cel puțin până pe 1 mai 2022, data la care măsurile de carantină strictă ar urma să fie retrase.