Deşi compania Apple este exceptată de la sancţiunile economie impuse de Statele Unite companiilor chineze şi vice-versa, incertitudinile cauzate de situaţia apărută determină gigantul american sa-şi reevalueze dependenţa faţă de partenerii din China, o eventuală escaladare a conflictului putând perturba grav activitatea companiei.
Potrivit informaţiilor apărute în publicaţia japoneză Nikkei Asian Review, trimişii Apple poartă deja discuţii cu furnizori asiatici, încercând să determine cât de mult din activitatea de producţie poate fi relocată din China în alte ţări din regiunea Asiei.
În timp ce administraţia Trump ameninţă guvernul de la Beijing cu taxe suplimentare de până la 300 miliarde de dolari aplicabile bunurilor importante din China, Apple este ţintă principală pentru o eventuală ripostă, dependenţa de fabricile partenere din China lăsând compania într-o poziţie extrem de vulnerabilă. Potrivit zvonurilor rămase deocamdată neconfirmate, Apple doreşte relocarea a 15%-30% din întreaga activitate de producţie, explicaţia oficială pregătită fiind creşterea costurilor cu forţa de muncă şi nevoia de a diversifica activitatea prin includerea de parteneri şi din alte regiuni ale lumii.
Măsura este discutată deja cu reprezentanţii Foxconn, Pegatron şi Wistron, partenerii chinezi urmând să ia parte la relocarea activităţii de producţie deschizând noi fabrici în regiuni precum Mexic, Indonezia, Malaiezia, India şi Vietnam, ultimele două locaţii fiind deja favorite în procesul de selecţie. Wistron deţine deja o fabrică din India unde sunt produse modele iPhone de generaţie anterioară, însă 90% din producţia iPhone se află momentan în China. Mutarea activităţii de producţie în alte ţări ar putea dura până la trei ani şi nu este lipsită de riscuri, probleme cum ar fi lipsa unei infrastructuri locale pentru transport suficient de bine dezvoltată şi probleme în alimentarea cu energie electrică putând îngreuna atingerea capacităţii de producţie planificată iniţial.