Apple a confirmat în sfârşit că este pe cale să încheie o tranzacţie cu Intel prin care va prelua divizia de modem-uri a producătorului de cipuri. Tranzacţia se ridică la o valoare de 1 miliard de dolari, iar Apple va prelua toţi angajaţii diviziei, echipamentele şi proprietatea intelectuală asupra produselor la care lucrează. Această veste nu este tocmai surprinzătoare, întrucât au existat zvonuri despre o astfel de tranzacţie în ultimele luni, în timp ce Intel a anunţat că se retrage de pe piaţa de modem-uri pentru telefoane mobile.
Încă de când a intrat într-un conflict direct cu Qualcomm în urmă cu câţiva ani, Apple a căutat o alternativă la modem-urile de date ale companiei. Asfel, a ajuns să colaboreze în paralel şi cu Intel, pentru furnizarea de modem-uri 4G pentru smartphone-urile sale, iar în cazul generaţiei XS/XR, compania a folosit exclusiv cipuri Intel, întrucât Qualcomm a refuzat să mai livreze noi unităţi până când Apple nu plătea licenţele restante pe brevetele sale.
Motivul pentru care Apple a cedat este faptul că niciun alt producător nu poate să îi ofere acces la modem-uri 5G de calitate pentru generaţia 2020 de iPhone. Soluţia Intel s-a dovedit a fi ineficientă şi departe de a fi gata la timp, iar singura altă alternativă reală ar fi fost Huawei, care probabil că nu poate produce volum destul de mare pentru a acoperi cererea Apple. MediaTek a fost de asemenea o soluţie luată în calcul, însă negocierile nu par să fi ajuns nicăieri, în final.
În urma înţelegerii dintre Apple şi Qualcomm, Intel a anunţat că se retrage de pe această piaţă, însă acest lucru nu înseamnă că acea tehnologie va fi pierdută. Apple deja începuse încă din 2018 să angajeze ingineri şi specialişti în dezvoltarea de modem-uri, iar acum va prelua 2.200 de angajaţi Intel, care au lucrat în tot acest timp la dezvoltarea de tehnologii 4G şi 5G. Un posibil modem 5G produs de această echipă nu este tocmai la orizont încă, însă ar putea fi gata peste câţiva ani.
Intel va continua să lucreze la tehnologii 5G intern, însă nu pentru smartphone-uri. Restul diviziei sale de modem-uri se va concentra pe dezvoltarea de soluţii pentru industria Internet of Things şi pentru computere mobile precum laptop-uri.
Apple obişnuieşte să cumpere companii care pot produce alternative la tehnologiile pe care le foloseşte deja. Compania a ajuns în timp să îşi producă propriile procesoare, propriile cipuri grafice, propriile cipuri de alimentare cu energie, propria tehnologie de scanare 3D a feţei şi multe altele. Realizarea unui modem proprietar, realizat special pentru dispozitivele sale şi optimizat mai bine pentru software-ul său ar fi următorul pas în livrarea de smartphone-uri mai performante pentru Apple.
În acelaşi timp, dezvoltarea şi integrarea de componente proprietare ar putea avea un impact asupra profitului companiei, componentele proprii putând fi mai ieftine şi mai performante decât cele cumpărate de la alţi parteneri.