Apple a anunţat că a pornit demersurile pentru a cumpăra Shazam încă de la finalul anului trecut, însă tranzacţia nu este tocmai gata de a fi finalizată. Comisia Europeană stă acum în calea acestei achiziţii şi va lua o decizie dacă o aprobă sau nu în urma unei investigaţii. Se pare că motivul nu ar fi monopolul asupra unei tehnologii, întrucât există concurenţi pentru Shazam, ci informaţiile la care Apple va avea acces în urma fuziunii.
Shazam este serviciul cel mai popular pentru identificarea de melodii din Europa, compania având sediul central în Marea Britanie. Acesta identifică muzica pentru utilizatori şi apoi îi îndrumă către diverse magazine precum Apple Music, Spotify sau Google Play Music pentru a cumpăra sau asculta piesa pe dispozitivul propriu. Se pare că această capabilitate este problematică în cazul Apple, întrucât compania ar putea folosi datele pe care Shazam le-a colectat de-a lungul timpului pentru a avea un avantaj în piaţa de streaming şi vânzare de muzică, ştiind astfel care sunt utilizatorii care nu folosesc serviciul său şi putându-i urmări mai uşor cu reclame pentru serviciul său.
Ceea ce doreşte Comisia Europeană să stabilească este dacă Apple va putea folosi aceste date în astfel de scopuri. Se pare că scopul investigaţiei este să asigure o piaţă liberă, pe care utilizatorii să poată avea opţiuni multiple de alegere în domeniul streaming-ului de conţinut. În teorie, nu există nimic care ar împiedica Apple să elimine link-urile către alte servicii de pe Shazam odată ce compania intră în portofoliul său. Reprezentanţi ai mai multor ţări precum Austria, Franţa, Islanda, Italia, Norvegia, Spania şi Suedia au cerut această investigaţie, pentru a stabili dacă achiziţia contravine sau nu legilor referitoare la fuziuni între companii în spaţiul UE.
Comisia Europeană are acum 90 de zile lucrătoare să ajungă la concluzie, perioadă care se termină abia pe 4 septembrie 2018. În acest timp, achiziţia este pusă pe pauză, însă probabil că cele două companii au de asemenea timp pentru a găsi o soluţie prin care să accelereze procesul şi să scadă suspiciunile ridicate de Uniunea Europeană.