Galaxy S23 Ultra este, fără îndoială, cel mai avansat telefon Samsung de până acum. Dar cât din prețul oficial de 1100 euro este dat de costul fabricației și ce profit ar putea reveni companiei sud-coreene.
Compilată de specialiștii Counterpoint Research, lista componentelor care intră în alcătuirea unui telefon S23 Ultra dă un cost estimat la 469 de euro. Punând la socoteală și etapa de asamblare, respectiv testarea produsului finit, costul ar putea urca la aproximativ 550 euro.
Neincluse în graficul de mai sus, prețul final cerut la pachet retail include și multe alte costuri ascunse, cum ar fi activitatea de cercetare și dezvoltare care a făcut posibilă dezvoltarea componentelor hardware și software, costurile campaniilor de marketing, costuri de transport, etc. Astfel este dificil de stabilit care este marja de profit pentru Samsung.
La capitolul ”curiozități”, experții Counterpoint Research arată că selectarea unui chipset Qualcomm implică un cost de 159 dolari per exemplar S23 Ultra, ce revinde companiei britanice în mod direct. Cei drept, pe lângă chipsetul propriuzis intră și multe alte componente esențiale, precum senzorul de amprentă cu ultrasunete, conectivitatea Bluetooth și Wi-Fi, receptorul GPS, cip-uri pentru gestionarea consumului de energie, diferite codecuri AptX audio și antena 5G în banda Sub-6 GHz.
Cert este că din rolul de mare producător hardware (ex. ecrane), Samsung reușește „performanța” de a plăti mai mult pentru componente Qualcomm, decât pentru cele de producție proprie, cum ar fi ecranul AMOLED de 6.8 inch, soluțiile de stocare de 256GB/512GB/1TB și senzorul foto de 200MP cu performanțe greu de egalat pe produsele competiției.
Trăgând linie la final, rezultă că aproximativ 33% dintre prețul componentelor Galaxy S23 Ultra este direcționat spre diversele subsidiare Samsung, 34% către Qualcomm, în timp ce alți jucători precum Sony, Corning și Marvel împart bugetul rămas.
Per total, aproximativ 40% din prețul plătit în magazin pentru un exemplar Galaxy S23 Ultra este reprezentat de costul efectiv al componentelor hardware, diferența mergând către activitatea de asamblare și testare a produsului finit, livrare către diversele regiuni ale lumii, publicitate și desigur, activitatea de cercetare și dezvoltare cu costuri care se întind pe foarte mulți ani. În ecuație mai intră și taxele de import, plus adausul comercial al magazinelor retail, profitul real obținut de Samsung rămânând un secret destul de bine deghizat între veniturile generate de alte ramuri ale companiei.