Șase foști angajați ai companiei eBay sunt acuzați de cyberstalking după ce au organizat o campanie de hărțuire împotriva unui cuplu din Natick, Massachusetts, care trimitea un newsletter în care era criticată platforma de e-commerce.
Suspecții au trimis pachete la locuința celor doi, inclusiv unele care includeau gândaci, larve, păianjeni și o mască cu față de porc, plină de sânge, transmite Nbcboston.com. Printre obiecte se număra și o carte despre cum poți trece peste decesul partenerului de viață. Mai mult, angajații eBay au trimis materiale pornografice vecinilor cuplului, în numele lor.
Acuzații doreau ca victimele să renunțe la un newsletter în care criticau eBay. În campania de hărțuire au fost folosite inclusiv fonduri ale companiei. Unul dintre suspecți ar fi zis că dorește să o „strivească” pe femeia din spatele site-ului de pe care era trimis newsletter-ul.
Cei șase angajați sunt James Baugh (fost director responsabil cu securitatea și siguranța), Stephanie Popp (un manager responsabil cu cercetarea), Stephanie Stockwell (analist), Veronica Zea (contractor), Brian Gilbert (manager de operațiuni speciale) și David Harville (director responsabil cu analiza riscurilor globale). Gilbert este un fost căpitan de poliție din Santa Clara, California.
Au vrut să le distrugă viața
Cei șase au folosit e-mailuri, nume de telefon și conturi de social media false pentru a trimite mesaje de amenințare cuplului. Mai mult, cei doi au fost urmăriți în zona orașului Boston.
„Acesta a fost un efort determinat, sistematic al angajaților unei mari companii de a distruge viața unui cuplu din Natick, doar pentru că au publicat conținut despre companie care angajaților nu le-a plăcut”, a declarat procurorul care se ocupă de caz.
Compania eBay a transmis că nu tolerează un astfel de comportament și că a deschis o anchetă internă în acest caz. În urma acesteia, cei șase angajați, dar și șeful departamentului de comunicare, au fost concediați în septembrie 2019.
Cei șase riscă să petreacă câte cinci ani după gratii și să plătească amenzi de până la 250.000 de dolari.
Foto: Flickr/Kazuhisa OTSUBO