Ce a descoperit Microsoft după ce a ținut un centru de date 2 ani pe fundul mării

15.09.2020
Ce a descoperit Microsoft după ce a ținut un centru de date 2 ani pe fundul mării
Foto: Microsoft

În mai 2018, Microsoft a scufundat pe fundul mării un centru de date, pentru a vedea ce se întâmplă. În total, 864 de servere au fost introduse într-un cilindru. Dintre acestea doar opt au cedat.

Experimentul, numit Project Natick, a fost un succes. Cilindrul a fost scufundat în apropiere de Insulele Orkney din Scoția. Pe uscat, în aceeași perioadă cedează de câteva ori mai multe servere, potrivit lui Ben Cutler, liderul proiectului. Numărul mic de servere care au cedat se datorează, explică Cutler, eliminării activității umane și mediului din cilindru, gândit pentru a reduce coroziunea.

Un alt beneficiu mare al unui astfel de centru de date este reducerea semnificativă a consumului de energie electrică. În apele reci ale oceanului nu mai este nevoie de sisteme de răcire. Cutler spune că Microsoft va folosi în viitor aceste centre de date și că mai trebuie doar să decidă ce dimensiuni vor avea.

Totuși, înainte de a fi produse astfel de dispozitive, compania va mai face un experiment similar, în care va aplica lecțiile învățate în Project Natick.

Microsoft face „curățenie” pe fundul mării

Compania a anunțat că va recicla tot ce se poate din cilindru și servere, iar locul de pe fundul oceanului pe care cilindrul a fost fixat va fi readus la forma de dinainte de proiect.

Facebook ar putea lua exemplu de la Microsoft. Compania condusă de Mark Zuckerberg este anchetată după ce un subcontractor a făcut săpături pe fundul oceanului în numele companiei. În urma unui accident petrecut în apropiere de coasta Oregonului, Edge Cable Holdings a abandonat în apă echipamente, țevi, containere și mii de litri de lichid folosit pentru forare.

Sursa: PCMag

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult