Cine nu e interesat de bani? Toţi vor să primească, însă nimănui nu-i place să plătească. Istoria banilor însă este una foarte interesantă, pe care puţin o cunosc. În acest material ne-am propus să vorbim despre apariţia diverselor metode de plată de-a lungul istoriei, dar şi despre cele mai în vogă metode de plată ale ultimului deceniu.
Astăzi, mulţi dintre noi sunt familiarizaţi cu metode de plată rapide, online şi contactless, însă primul card bancar lansat în România a apărut în 1995 şi era adresat persoanelor juridice care depuneau o garanţie de 5.000 de dolari. Astăzi, numărul cardurilor bancare este aproape egal cu cel al populaţiei. Lucrurile au evoluat mult însă de atunci, foarte mult…
Înainte de apariţia banilor, oamenii îşi procurau bunuri făcând schimburi sau furând… Spre exemplu, un om cinstit ar fi oferit o găină în schimbul unui sac de grâu sau de porumb, în timp ce un răufăcător ar fi aşteptat să se întunece, iar apoi ar fi sărit gardul şi ar fi furat găina sau sacul. Se pare că banii au apărut pentru că aceste schimburi nu funcţionau mereu foarte bine, pentru că, să zicem, existau situaţii în care ceea ce dorea unul, celălalt nu-i putea oferi sau cel puţin nu în cantitatea dorită sau în sezonul potrivit. Desigur, astfel de situaţii ar putea fi rezolvate cu un caiet, în care să se noteze datoriile, însă ştim cu toţii ce consecinţe au astfel de activităţi…
Legenda spune că un fermier în epoca neolitică a inventat prima dată banii. Conceptul s-a confruntat cu multe dificultăţi până când a devenit o soluţie cât de cât viabilă, pentru că banul trebuia să fie făcut dintr-un material greu de găsit, care să-i ofere o oarecare valoarea, dar în acelaşi timp să fie greu de falsificat, să fie portabil, durabil şi să poată fi divizat. Se spune că iniţial se foloseau anumite scoici, pietre şi metale preţioase sau semipreţioase.
Primele bancnote au apărut în China, în timpul domniei împăratului Hien Tsung (806-821 îDC), din cauza faptului că ţara rămăsese fără resurse de cupru, material folosit pentru crearea unor scoici care serveau drept bani.
Ulterior, în anul 640 îdC, se pare că au apărut primele monede în Asia. Facem un salt în timp: Până în 1971, omenirea funcţiona după standardul aurului, an în care Richard Nixon, preşedinte SUA la acea vreme, a anunţat că Statele Unite nu vor mai plăti aur în schimbul dolarilor, cum se întâmplase până la acea vreme. Practic, banii aflaţi în circulaţie nu mai trebuiau să fie susţinuţi de metale preţioase.
În ceea ce priveşte cecurile, acestea se pare că ar fi fost inventate în anul 352îDC de către romani, însă nu au avut succes până când au început să fie folosite în Olanda la începutul secolului al XV-lea.
Primul card de credit emis de o bancă a apărut în 1946, în Brooklyn. Banca avea rol de intermediar, pentru a încasa datoria de la client şi a rambursa comerciantul. Abia după 20 de ani a apărut primul card de debit, care în anul 1995 a depăşit în popularitate cardul de credit şi în 1998 a depăşit inclusiv cecurile.
În anul 1994 a apărut prima metodă de plată pe internet, bazată pe moneda CyberCoin, dar eşecul companiei care a dezvoltat proiectul a survenit din cauza problemelor de securitate. Bitcoin a apărut abia în anul 2008, fiind prima monedă virtuală bazată pe tehnologia inovatoare Blockchain. Popularitatea criptomonedelor creşte de la an la an.
Plata prin SMS a devenit populară la începutul anilor 2000, iar în prezent este oferită de către toţi operatorii de telefonie mobilă din România: Vodafone, Orange, Telekom şi Digi. Există anumite limite, în funcţie de operator, însă în general, se pot face plăţi de cel mult €20, întrucât serviciul face parte din categoria micro-plăţilor.
Plata online cu cardul bancar este facilitată de diverşi operatori de plăţi şi reprezintă una dintre cele mai la îndemână metode de plată rapide. În prezent, aproape orice instituţie şi magazin online oferă această posibilitate. Dacă în trecut, această metodă a avut ceva probleme la capitolul securitate, situaţia a fost mult îmbunătăţită în ultimii ani.
Paypal este cel mai folosit instrument de plată la nivel mondial. La esenţă, este un fel de portofel electronic, unde utilizatorii pot stoca, transfera şi primi bani instant online. Oricine îşi poate crea un cont gratuit, nivelul de securitate este ridicat, însă taxele pentru comercianţi nu sunt printre cele mai mici. Există şi multe alternative apărute ulterior, cum ar fi Revolut, Skrill sau Neteller.
Paysafecard este cea mai răspândită metodă de plată pre-pay din Europa, fiind folosită în tot felul de domenii, de la cursuri online şi până la poker online. Este folosită pentru a realiza tranzacţii sigure, fără a divulga date bancare şi uneori chiar făcând plăţi sub anonimat. Poţi efectua plăţile folosind chiar şi vouchere cumpărate cu cash la orice punct PayPoint.
Plata prin criptomonede este deja extrem de răspândită la nivel mondial. Bitcoin şi Ethereum sunt cele mai în vogă şi totodată cele mai sigure monede, însă pe lângă acestea există mii de tipuri de monede. Există chiar şi carduri de debit care facilitează conversia automată din criptomonedă în oricare altă valută, permiţând folosirea cardului la orice comerciant care acceptă plata cu cardul.
Western Union rămâne în continuare metoda de plată des folosită în situaţii limită. Atunci când este nevoie de transmiterea unor fonduri de o manieră imediată, oamenii recurg la Western Union sau la Moneygram, ambele oferind acelaşi tip de serviciu. Pentru că taxele percepute nu sunt tocmai mici, au apărut însă şi multe alte instituţii de plată similare.
Plata prin transfer bancar a rămas în continuare o metodă extrem de folosită, chiar şi de către persoanele fizice, care acum pot efectua tranzacţii bancare în siguranţă chiar şi de pe telefonul mobil sau te pe tabletă, folosind aplicaţiile de home-banking.