Cererea slabă pentru noul iPhone SE ar putea lovi în prețul acțiunilor Apple

08.04.2022
Cererea slabă pentru noul iPhone SE ar putea lovi în prețul acțiunilor Apple

JP Morgan anunță revizuirea în jos a prognozelor de venituri pentru Apple, în răspuns față de lansarea lipsită de strălucire a noului iPhone SE și perspectivele tot mai îngrijorătoare de reducere apetitului consumatorilor pentru cheltuieli neesențiale, pe fondul temerilor legate de războiul din Ucraina.

Afișând la partea din față practic cu același design reciclat de pe vremea lui iPhone 6, cosmetizat la partea din spate cu un capac ceva mai arătos, „noul” iPhone SE 2022 nu a reușit să convingă prea multă lume doar cu performanțele stelare oferite de chipsetul A15 Bionic, preluat de la actualul model iPhone 13. Concret, nici măcar cei mai devotați fani Apple nu mai sunt convinși că un smartphone cu ecran de 4.7 inch și buton Touch ID mai este o opțiune la modă în anul 2022, spunând pas telefonului cu preț de 685 euro.

Probabil că nici impresiile „tăioase” apărute în publicațiile de specialitate nu au fost de prea mult ajutor în promovarea noului SE.

Potrivit notei pentru investitori publicată de analistul JP Morgan Samik Chatterjee, compania va adopta o poziție prudentă cu privire perspectivele de venituri Apple, pe de o parte din pricina semnalelor de alarmă cu privire la scăderea cererii pentru electronice de consum, dar mai ales din cauza cererii slabe observată în urma lansării iPhone SE.

În aceeași notă pentru investitori găsim și câteva date concrete, Chatterjee anticipând livrări iPhone  de aproximativ 245 milioane pentru întreg anul 2022, în scădere de la o prognoză anterioară de 250 milioane de unități. Ce-i drept, cifra include toate versiunile iPhone din portofoliul Apple, inclusiv pe mult mai popularul iPhone 13. Separat, estimările pentru livrările iPhone SE se opresc la 24 milioane de unități pentru întregul an, în scădere de la 30 milioane unități.

Pe segmentul servicii, vânzările Apple ar putea crește cu până la 15% în 2022, sub prognoza inițială de 20%. Aici intră aspecte precum comisioane pe vânzările de aplicații, servicii cloud și gaming.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult