Inaugurată la finalul lunii aprilie 2021, stația spațială Tiangong este formată din patru module, care împreună oferă aproximativ spațiul unui apartament de trei camere. Spre comparație, ISS (Stația Spațială internațională) are o „amprentă” de 73 metri lungime și 109 metri lățime, fiind unul dintre puținele obiecte artificiale de pe orbita Pământului care pot fi observate cu ochiul liber.
Cu toate acestea, China reclamă deja două incidente, pe 1 iulie și 21 octombrie, implicând sateliți din rețeaua companiei americane SpaceX, care ar fi prezentat risc de coliziune cu Tiangong, forțând măsuri urgente de ajustare a traiectoriei orbitale. Îngrijorările Chinei s-au materializat sub forma unei plângeri formale trimise organizației Națiunilor Unite, conținând o mai multe critici la adresa companiei de servicii de internet a lui Elon Musk.
Coincidență sau nu, Starlink este în prezent singura rețea de internet prin satelit a cărei acoperire se extinde (cel puțin teoretic) și pe teritoriul Chinei, fără ca tehnologiile de cenzură ultra-sofisticate folosite pentru a controla accesul populației la surse de informare să poată avea vreun efect. Rămâne, desigur, problema procurării echipamentelor de recepție Starlink, a căror comercializare și folosire pe teritoriul Chinei este strict interzisă, sub amenințarea unor pedepse foarte severe cu închisoarea. Cu toate acestea, posibilitatea ca internetul „liber” să pătrundă în China pe calea contrabandei cu echipamentele necesare pentru conectare nu poate să treacă neobservată pentru Puterea de la Beijing, de unde și ostilitatea tot mai mare la adresa companiei de servicii de internet a lui Elon Musk.
În primul incident, China susține că un satelit Starlink a ”căzut” de la o altitudine de orbită de aproximativ 555 km la 382 km între 16 mai și 24 iunie. Potrivit unui document postat pe site-ul web al Oficiului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale , scăderea de altitudine inducând ”risc de coliziune” între rețeaua Starlink și stația spațială Tiangong pe 1 iulie. Potrivit notificării ONU, stația spațială chineză a efectuat o „manevră evazivă” pentru a „evita o potențială coliziune între cele două nave spațiale”.
Al doilea incident, pe 21 octombrie, a impus ca stația spațială a Chinei să efectueze o „manevră evazivă” pentru a evita ciocnirea cu Starlink: „Deoarece satelitul manevra continuu, strategia de manevră era necunoscută și erorile orbitale erau greu de evaluat, a existat astfel un risc de coliziune între satelitul Starlink-2305 și Stația Spațială Chineză”, a declarat Misiunea Permanentă a Chinei la Organizația Națiunilor Unite.
În mod previzibil, cele două „incidente” au fost intens mediatizate de China în mediul online, descriind sateliții lui Elon Musk drept ”gunoi spațial”. Mesajele care au strâns aproape 900 milioane de afișări pe rețeaua de socializare Weibo au culminat cu asocierea rețelei Starlink cu noțiunea de armă spațială, folosită de SUA pentru a ”testa capabilitățile și răspunsul Chinei” la adresa amenințărilor venite din spațiu.