Un nou raport realizat de Deutsche Bank propune ca cei care aleg să lucreze de acasă, după terminarea pandemiei, să plătească o taxă de 5% din venit.
Presupusa taxă ar fi un plus în valoare de 49 miliarde de dolari la bugetul alocat angajaților din prima linie.
Citește și: Când ne vom întoarce la birou, după pandemie, s-ar putea să nu-l mai reunoaștem
Potrivit, Deutsche Bank, angajații care lucrează de acasă sunt mai câștigați decât cei care trebuie să se deplaseze de acasă pentru a munci. Lucrul și studiul „de acasă”, apărute ca o măsură preventivă împotriva transmiterii virusului care provoacă boala COVID-19, au determinat milioane de americani să rămână „blocați” acasă. Birourile, școlile și alte spații de lucru publice sunt închise de luni întregi din cauza pandemiei care nu se mai termină.
Banca germană propune ca angajaților care vor continua să lucreze de acasă să li se perceapă o taxă de 5% pe venit, care să vină în sprijinul angajaților cu venituri mai mici, care nu pot munci de acasă. Tot în raport se menționează că cei ce vor plăti această taxă nu vor fi afectați financiar pentru că există o balanță între taxă și cheltuielile care sunt evitate datorită nedeplasării spre locul de muncă.
Presupusa taxă are potențialul de a genera 49 miliarde de dolari anual, în SUA, 20 miliarde euro în Germania și 7 miliarde de lire sterline în Marea Britanie, iar scopul principal este sprijinirea angajaților cu salarii mici care sunt nevoiți să meargă la muncă în ciuda crizei globale pe care o traversăm.
Citește și: Halloween 2020, în plină pandemie: O familie a construit o catapultă pentru dulciuri
Se mai precizează că cei care desfășoară activități independente, precum și angajații cu salarii mici, să fie scutiți de această taxă și, de asemenea, taxa să fie aplicată doar în țările în care guvernul nu a emis ordin să se lucreze de acasă.
Taxa de 5% este justificată, în primul rând, prin faptul că, lucrând de acasă, pe lângă flexibilitate și confort, oamenii nu vor mai fi nevoiți să plătească pentru transport și mâncare. De aici rezultă că acești angajați contribuie mai puțin la infrastructura economiei, deși se bucură în continuare de beneficiile ei, potrivit Deursche Bank.
„Ca un exemplu, la un salariu de 55.000 de dolari pe an, taxa de 5% înseamnă 10 dolari pe zi. Suma de 49 de miliarde de dolari care s-ar strânge ar ajuta angajații care nu pot lucra de acasă și care câștigă un salariu mai mic de 30.000 de dolari anual”, a explicat Luke Templeman, din partea Deutsche Bank. „Pentru prima oară în istorie, o mulțime de oameni s-au deconectat de la o lume face-to-face și au, în continuare o viață economică normală”, a mai adăugat acesta.
Citește și: Zgomotul de fundal din birouri este la mare căutare în pandemie
Pentru angajații din domeniul tehnologic sau financiar, tranziția a fost ușoară, comparativ cu angajații restaurantelor sau ai magazinelor, unde este necesară prezența fizică. Un număr mare de companii precum Google, Uber, Airbnb, Slack, Target, Microsoft și The New York Times au decis amânarea reluării lucrului la birou până prin vara anului 2021, când se așteaptă distribuirea vaccinului împotriva COVID-19.
„Sper că acest lucru va oferi flexibilitatea de care este nevoie pentru a echilibra munca și siguranța sănătății personale și a celor din jur, în următoarele 12 luni”, a declarat Sundar Pichai, CEO al Google, într-un email de informare a angajaților că birourile se vor redeschide, probabil, în Iulie 2021.
Sursa: The Hill