Pornind de la scandalul acumulatorilor pentru telefoane iPhone, în care Apple a fost acuzat că reduce intenţionat performanţele telefoanelor iPhone, extinderea investigaţiilor a scos la iveală probleme şi la rivalul Samsung, compania fiind suspectată că a livrat actualizări software care diminuează în mod nejustificat performanţele.
Potrivit informaţiilor furnizate de Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM), ambele companii au pus în aplicare o strategie comercială care foloseşte pretextul uzurii anumitor componente pentru a justifica reducerea intenţionată a performanţelor dispozitivelor, cu scopul de a impulsiona vânzarea de noi versiuni ale acestora.
Deşi susţine că măsurile luate sunt în interesul consumatorilor, Apple a demarat un program pentru înlocuirea la cerere a acumulatorilor „îmbătrâniţi” din exemplarele iPhone deţinute de utilizatori, ba chiar a anunţat că va include o setare care să permită dezactivarea „optimizărilor software” care reduc performanţele dispozitivelor.
Profitând de situaţia apărută pentru a-şi consolida imaginea de brand, HTC, Motorola şi alţi producători smartphone s-au întrecut în declaraţii care neagă folosirea actualizărilor firmware pentru încetinirea performanţelor la propriile dispozitive. Samsung, rivalul cel mai bine poziţionat pentru o contra-reclamă la adresa Apple, nu a avut nici o reacţie la dezvăluirile apărute în mediul online. Nici nu e de mirare, acuzaţii similare fiind aduse în urmă cu doar câteva luni şi la adresa produselor Samsung, doar că subiectul nu a fost mediatizat la fel de intens.
Dacă sunt confirmate de investigaţiile aflate în plină desfăşurare, practicile care încalcă mai multe articole din „codul consumatorilor” italian ar putea atrage amenzi de ordinul milioanelor de euro.