Microsoft a confirmat anul trecut recepționarea unui contract cu US Army, atingând o valoare teoretică de până la 21.88 miliarde dolari, în cadrul unei colaborări care ar urma să se întindă pe cel puțin 10 ani. Scopul este înzestrarea armatei americane cu 120.000 căști AR (realitate augmentată), de folosit pentru a comunica soldaților informații în timp real, asista coordonarea misiunilor, până la identificarea și lovirea țintelor de pe câmpul de luptă. Accesoriul high-tech are la bază designul Integrated Visual Augmentation System (IVAS), dezvoltat ca o versiune îmbunătățită a tehnologiei Microsoft HoloLens 2.
Potrivit explicațiilor oferite de Microsoft: „programul oferă o conștientizare situațională îmbunătățită, permițând schimbul de informații și luarea deciziilor într-o varietate de scenarii”.
În prima etapă a contractului, cu o durată planificată de doi ani, Microsoft va livra accesorii VR în valoare de 480 milioane dolari, adaptate conform rigorilor și nevoilor de pe câmpul de luptă. Potrivit detaliilor aflate din contractul câștigat de compania americană în anul 2018, ar urma să fie livrate căști AR pentru echiparea a până la 100.000 de soldați.
„Tehnologia realității augmentate va oferi trupelor mai multe informații și mai bune pentru a ajuta procesul decizional. Această nouă lucrare extinde relația noastră de lungă durată și de încredere cu Departamentul Apărării la această nouă zonă ”, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft.+
Spre deosebire de versiunea pentru uz civil, ediția militară a căștilor HoloLens vine într-o carcasă mult mai bine protejată împotriva intemperiilor și folosirii abuzive, totodată oferind și vizibilitate mărită, de la 40°x30°, până la 80°x40°, peste nivelul oricărui alt accesoriu AR disponibil în prezent pe piață.
Armata americană testează, de asemenea, integrări cu vehicule, cum ar fi soldații care pot vedea prin pereții vehiculului blindat care îi transportă, astfel încât la ieșirea din vehicul vor fi pe deplin informați despre potențiale pericole din imediata apropiere.
Aparent, o parte dintre angajații Microsoft au protestat la aflarea planului de furnizare a tehnologilor avansate de companie pentru uz în scop militar. Rebeliunea a fost însă oprită de CEO-ul Satya Nadella: „Am luat o decizie de principiu că nu vom reține tehnologia instituțiilor pe care le-am ales în democrații pentru a proteja libertățile de care ne bucurăm”.