Preşedintele Statelor Unite a anunţat la summit G20 ridicarea interdicţiilor care opreau companiile americane să-şi vândă produsele către Huawei. Însă modul de exprimare al preşedintelui Trump, care a folosit expresia “widely available” pentru a descrie produse de uz general precum microprocesoare fără a include în mod explicit toate serviciile oferite de companiile americane, stârneşte unele controverse.
Alimentând speculaţiile privind păstrarea unui spaţiu de manevră în continuarea negocierilor, Huawei încă aşteaptă un răspuns oficial din partea Departamentului American de Comerţ, lămurind când şi în ce condiţii poate fi reluată folosirea pachetului Google Play Services pentru dispozitivele cu sistem Android.
Până în acest moment, nu este clar dacă pachetul de servicii Google intră la categoria produselor pentru uz general menţionată de Preşedintele Trump. Aspectul cheie încă de lămurit este dacă sub expresia “widely available” se ascund de fapt alte interdicţii mai puţin severe, stabilite pe criterii de siguranţă naţională. Şi dacă aşa este cazul, atunci trebuie lămurit care sunt acestea.
Momentan, Huawei se află abia la jumătatea răgazului de 90 de zile lăsat pentru aplicarea interdicţiilor decise până acum de Statele Unite, rămânând mai mult de o lună pentru ca Departamentul American de Comerţ să aducă clarificările necesare. Chiar dacă interdicţiile sunt ridicate până la termenul limită fixat pentru data de 19 august, impactul asupra activităţilor Huawei este major, compania amânând deja lansări importante de produse, cum este noua ofertă de laptopuri MateBook şi telefonul cu ecran pliabil Mate X.
În mod cert, chiar dacă sancţiunile sunt ridicate integral, Huawei va continua să lucreze pentru a-şi asigura independenţa faţă de furnizorii americani de produse şi servicii, dezvoltând propriul sistem de operare pentru smartphone – Ark OS- şi un lanţ de aprovizionare alternativ pentru componente esenţiale în fabricarea dispozitivelor mobile.