La mai mult de trei luni de la invadarea Ucrainei și după ce soldați ruși au început să fie condamnați pentru crime de război, încă sunt mari companii de tehnologie vestice care fac afaceri netulburate în Rusia. Alături de acestea se află și unele care provin din state aliate ale SUA, precum Japonia sau Israel.
Potrivit unui proiect derulat de o echipă de la Universitatea Yale, care monitorizează relațiile marilor companii cu Federația Rusă după izbucnirea războiului din Ucraina, nume cunoscute precum Valve sau Cloudflare continuă să activeze netulburate în statul condus autoritar de Vladimir Putin.
Iată companiile mari din sectorul tehnologic care încă operează la capacitate maximă în Rusia (nu au anunțat oprirea extinderii, concedieri sau restricții):
Valve: Serviciile dezvoltatorului și distribuitorului de jocuri video sunt disponibile în continuare în Rusia, fără restricții.
Cloudflare: Compania din San Francisco este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de securitate informatică din lume. Firma a decis să nu părăsească Rusia, iar CEO-ul Cloudflare, Matthew Prince, a oferit o explicație în martie: „Rusia are nevoie de mai mult acces la internet, nu de mai puțin. Credem că eliminarea serviciilor noastre din Rusia va face mai mult rău decât bine”.
Citește și Ucraina: Obuzierele americane, livrate fără un element esențial, care putea scurta războiul
Fleetcor: Furnizorul american de servicii de plăți pentru domeniului transporturilor are 600 de angajați în Rusia și își continuă activitatea ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Avaya: Compania, care oferă servicii pentru telecomunicații, a decis să rămână pe piața din Rusia, în ciuda faptului că există foarte multe indicii ale atrocităților comise de armata lui Putin pe teritoriul Ucrainei, un stat independent și suveran căruia agresorul nu i-a declarat oficial război.
Riot Games: Organizația din spatele popularelor jocuri League of Legends și Valorant este în continuare prezentă pe piața din Rusia.
Amdocs: Firma, fondată în Israel și cu sediul în SUA, nu a părăsit piața din Rusia, deși realizează mai puțin de 1% din venituri acolo. Amdocs furnizează software și servicii pentru domeniile media și telecomunicații.
Din „lista rușinii”, cum a mai fost numită lista realizată de echipa profesorului Jeffrey Sonnenfeld de la Yale, mai fac parte următoarele companii de tehnologie occidentale: AnyDesk Software (software/Germania), OCSiAl (nanotehnologie/Luxemburg) sau TomTom (navigație/Olanda).