După TikTok, SUA ar putea interzice multe alte aplicații suspectate de legături Partidul Comunist Chinez

06.08.2020
După TikTok, SUA ar putea interzice multe alte aplicații suspectate de legături Partidul Comunist Chinez

Folosind expresia „untrusted Chinese apps”, secretarul de stat Mike Pompeo vorbește de fapt despre interzicerea folosirii de către companii americane a unui mare număr de aplicații, evaluate drept ”amenințări serioase la adresa datelor personale ce aparțin cetățenilor americani”.

Printre nominalizările făcute de Mike Pompeo se numără TikTok și WeChat, însă abordarea folosită sugerează că interdicțiile vor fi aplicate la scară mult mai mare, după exemplul oferit deja de India.

Reflectând o deteriorare accentuată a relațiilor diplomatice dintre Washington și Beijing, anunțul făcut de administrația Trump este argumentat prin suspiciuni cum că aplicațiile furnizate de companii și dezvoltatori aflați în subordinea Chinei sunt folosite pentru colectarea de informații despre statele adversare Partidului Comunist Chinez. Desigur, acuzațiile sunt negate vehement de puterea de la Beijing.

Astfel, în perioada următoare probabil că vom vedea tot mai multe aplicații chinezești excluse din App Store, Play Store și alte magazine de aplicații administrate de companii americane și străine, care doresc să rămână în bune relații cu Statele Unite.

Însă anvergura interdicțiilor impuse de SUA va merge, probabil, și mai departe decât segmentul aplicațiilor de mobil, vizând în mod direct mari companii de tehnologie din China, precum Alibaba, Baidu și Tencent, toate fiind prezente momentan și în Statele Unite.

SUA vrea o ‘rețea curată’

Vizând curățarea rețelelor de comunicații americane de „influența chinezeazcă” și protejarea intereselor Statelor Unite, secretarul de stat Mike Pompeo a descris o abordare pe 5 paliere, asigurând că:

  1. Operatorii telecom puși pe lista companiilor chinezești care nu prezintă încredere nu se pot conecta în mod direct la rețelele de telecomunicații americane
  2. Aplicațiile de mobil marcate drept „untrusted” sunt înlăturate din magazinele de aplicații folosite pe teritoriul SUA
  3. Producătorii smartphone care nu prezintă încredere sunt împiedicați din a preinstala, sau propune pentru download, cele mai populare aplicații de mobil originare din Statele Unite
  4. Sunt luate măsuri preventive care să împiedice stocarea sau accesarea prin intermediul serviciilor cloud gestionate de companii chinezești, a informațiilor personale, proprietate intelectuală și alte date sensibile care aparțin cetățenilor sau companii americane.
  5. Securizarea cablurilor de fibră optică submarine care conectează Statele Unite de infrastructura globală de internet, încât acestea să nu poată fi compromise de agențiile de informații aflate în subordinea chinei.

Nu este clar cum anume va impune SUA toate aceste măsuri pe teritoriul propriu, dar mai ales cu ce autoritate va obliga companiile originare din alte regiuni ale lumii să respecte noua strategie „clean networks” îndreptată împotriva Chinei.

În primă fază, președintele Trump a promis să interzică TikTok pe teritoriul SUA până cel târziu la data de 15 septembrie, dacă proprietarul ByteDance nu se lasă cumpărat de o companie americană.

Potrivit oficialilor americani, furtul de proprietate intelectuală operat la scară largă de companiile chinezești a costat economia americană miliarde de dolari în venituri pierdute și mii de job-uri.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult