Mai multe guverne din Europa analizează posibilitatea de a taxa marii giganți din tehnologie, într-o perioadă în care economiile de pe bătrânul continent caută modalități de a ieși din recesiunea cauzată de coronavirus.
Taxarea unor giganți precum Google, Amazon sau Facebook este un subiect fierbinte în Uniunea Europeană. Planul pentru o taxă digitală comună a picat în 2019, iar unele țări, precum Franța, au decis să introducă propriile taxe.
Sarcina stabilirii unei taxe a fost plasată apoi la Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică. Totuși, Comisia Europeană a anunțat că, dacă OECD nu reușește să finalizeze proiectul, UE va încerca din nou să introducă propria taxă. Organizația ar urma să prezinte un plan în luna iulie a acestui an.
După implicarea OECD în discuție, Franța a decis să amâne cu un an implementarea legii.
Guvernul de la Washington își apără companiile
Astfel de măsuri sunt dificil de implementat deoarece pot declanșa un război comercial cu cea mai mare economie a lumii, SUA.
Printre țările europene care lucrează la planuri de taxare a giganților din Silicon Valley se numără Italia, Spania, Austria și Marea Britanie.
Mai mulți experți au declarat pentru CNBC că introducerea de taxe digitale este foarte probabilă. Unul dintre aceștia, Dexter Thillien, analist la Fitch Solutions, crede că sunt două motivce pentru o astfel de măsură. Primul este că acestea vor fi companiile care au făcut cei mai mulți bani în timpul pandemiei și după ce aceasta trece, iar al doilea pentru că s-au făcut deja mulți pași spre taxarea digitală, în multe țări.
Nu doar Europa a pus ochii pe veniturile giganților din Silicon Valley. Proiecte pentru taxe digitale sunt discutate și în economii emergente precum Brazilia, India și Indonezia.
Marile companii din tehnologie au fost afectate de criza COVID-19, dar niciun gigant nu a raportat venituri în scădere în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2019. Veniturile Alphabet (compania care deține Google) au crescut cu 13%, iar vânzările Microsoft au fost mai mari cu 4,4 miliarde de dolari.
Foto: Hepta
CITEȘTE ȘI: O bunică a fost obligată de un judecător să șteargă poze cu nepoții publicate pe Facebook
CITEȘTE ȘI: Unele companii chineze ar putea fi delistate de pe bursele americane
CITEȘTE ȘI: Top trei companii din tehnologie cu creșteri spectaculoase ale veniturilor în ultimii ani