Mai mulţi investitori, în frunte cu Elliott Management, un fond de investiţii american închis, fac presiuni asupra Samsung Grooup pentru a se împărţi în două companii: una de tip holding şi alta operaţională. Potrivit Seoul Economic Daily, Samsung va anunţa că plănuieşte să ia în considerare această propunere. Fondul îi cere gigantului sud-coreean şi să le plătească acţionarilor dividende speciale în valoare de 26 miliarde de dolari.
Separarea Samsung în două companii este agreată şi de familia fondatoare a companiei, deoarece le-ar permite membrilor acesteia să aibă un control mai mare. Samsung este lider de piaţă global pe mai multe domenii, precum smartphone-uri, televizoare sau cipuri de memorie.
Compania are grijă să nu îi supere pe investitori, într-o perioadă în care scandalul Galaxy Note7 a afectat reputaţia brandului şi a cauzat pierderi financiare consistente. Mai mult, autorităţile au percheziţionat recent cartierul general din Seul al companiei, într-un caz în care era implicat un angajat apropiat de preşedintele sud-coreean Park Geun-hye.
În acest moment, gigantul asiatic este controlat de către Jay Y. Lee şi cele două surori ale lui. Lee a preluat frâiele de la tatăl său, Lee Kun-Hee, în 2014, după ce acesta din urmă a suferit un infarct.