IoT (internetul lucrurilor) și aplicațiile sale au fost și ele în prim-plan la ediția 2022 a celui mai mare eveniment de IT& Digital din Europa Centrală și de Est, GoTech World. Printre companiile românești care au prezentat astfel de soluții s-a numărat și Beia Consult International, unul dintre principalii furnizori de echipamente din Romania, care în cei peste 30 de ani de activitate a dezvoltat aproximativ 10.000 de proiecte pentru sectoare ca: IoT, smart cities, telemonitorizare, e-health, telecomunicații si smart energy.
Întrebat despre soluțiile IoT, Ionel Zătreanu a vorbit despre cele de monitorizare a calității aerului de interior și exterior, dar și despre alte soluții care fac dintr-un oraș unul inteligent:
„Suntem prezenți și în clustere cunoscute pe piața din România. Am instalat astfel de soluții
(n.r. de monitorizare a calității aerului) în școli, în licee, dar și la primării și alte instituții ale statului. De asemenea, o altă soluție este cea de smart parking, unde încercăm să realizăm proiecte pilot cu senzorii specializați de smart parking… și mai avem și soluțiile de monitorizare, calitatea apă, apă uzată, apă de băut. În momentul de față lucrăm și la partea de mobilitate, monitorizare trafic, care țin tot de astfel de aplicații de smart cities”.
De asemenea, Ionel Zătreanu a menționat și despre colaborările cu autoritățile locale privind acceptarea și implementarea unor sisteme și soluții de smart city: „La nivelele inferioare, nu prea există personal format pentru a înțelege și a implementa astfel de soluții de IoT. Și aici consider că este o mare problemă. În primul rând, trebuie să existe o formare, resursă umană formată în cadrul primăriilor, care să înțeleagă astfel de proiecte și care să reușească să le și monitorizeze pe parcursul implementării”.
El consideră că vor mai trece cel puțin opt ani, pentru ca măcar 50% dintre orașele de tip municipiu și cele reședință de județ să devină smart cities: „Până în 2030, este posibil măcar jumătate dintre orașele municipii să ajungă să fie digitalizate. Pot să spun că fiecare din aceste orașe mari, chiar și orașe medii din județele respective au parțial astfel de aplicații sau digitalizare, dar nu complet, adică încă se plimbă documente și pe hârtie și în format scris”.