Departamentul Justiției (DoJ) din SUA a dat Google în judecată pentru presupus abuz de poziție dominantă pe piețele de căutare și publicitate online.
Acesta este unul dintre cele mai importante cazuri de acest fel din istoria SUA. Procesul se concentrează pe publicitatea furnizată de companie prin intermediul motorului său de căutare, cel mai mare din lume.
„Consumatorii americani sunt nevoiți să accepte politicile Google, practicile privind confidențialitatea datelor și modul în care compania le folosește datele; iar noi companii cu modele de afaceri inovative nu pot ieși din umbra lungă a Google”, potrivit plângerii depuse de guvernul american.
Procurorii DoJ iau în calcul mai multe opțiuni pentru a reduce dominația gigantului. Printre variante se numără separarea diviziei Chrome într-o firmă separată sau chiar vânzarea browserului, care este cel mai popular din lume.
Totodată, compania ar putea fi forțată să vândă o parte din afacerile pe care le are pe piața de publicitate online, potrivit unor surse citate de Politico.
Gigantul american s-a apărat și a spus că are o cotă de piață mare (peste 80% din piața motoarelor de căutare din Statele Unite) deoarece serviciul său este preferat de consumatori. „Oamenii folosesc Google deoarece aleg să facă asta – nu pentru că sunt forțați sau nu găsesc alternative”, potrivit unui comunicat al companiei.
Maşina de publicitate a Google este complexă. Compania şi-a consolidat poziţia de broker de publicitate prin achiziţia de firme din domeniu, cel mai cunoscut exemplu fiind DoubleClick, care a intrat în proprietatea Google în 2008. Autorităţile antitrust au aprobat atunci tranzacţia în valoare de 3,1 miliarde de dolari, dar au avertizat că vor lua măsuri dacă Google va acţiona în mod anticompetitiv.
Mai multe companii din industrie au acuzat Google că abuzează de poziţia dominantă prin intermediul unor produse interconectate. Compania operează uneltele pentru vânzarea şi cumpărarea de publicitate, dar şi piaţa pe care sunt vândute reclamele.
US v. Google complaint by Russell Brandom
Alți giganți anchetați de DoJ în SUA sunt Amazon, Facebook și Apple.
Sursa: Washington Post