Impusă în anul 2019, blocada SUA împotriva Huawei a fost bazată pe împiedicarea accesului la tehnologii dezvoltate de companii occidentale, în special cele relevante pentru conectivitatea 5G.
Aceste restricții au făcut practic imposibilă lansarea de noi dispozitive prevăzute cu capabilități 5G, Huawei putând să acceseze noile generații de chipseturi doar în măsura în care acestea sunt livrate fără conectivitate 5G.
În mod inevitabil, blocada bazată pe accesul la tehnologii brevetate va fi depășită. Huawei aliindu-se cu producătorul de semiconductoare SMIC (Semiconductor Manufacturing International Co) pentru dezvoltarea și fabricarea de chipseturi 5G folosind tehnologii exclusiv chineze. Fie că este vorba de inovații reale, sau pur și simplu inginerie inversă aplicată soluțiilor existente, va fi mult mai dificil pentru autoritățile SUA să împiedice Huawei din a inunda piața cu noi echipamente 5G de producție proprie.
În continuare, vor rămâne valabile alte restricții care împiedică accesul la tehnologii sau servicii oferite de companii occidentale (ex. integrare Play Store și alte servicii Google). Însă parteneriatul cu SMIC (companie susținută puternic de Beijing) ar putea egala terenul de bătălie, oferind pentru Huawei o modalitate de accesare a piețelor vestice din care a fost exclusă.
Cert este că Huawei dezvoltă propriile modele de cipuri 5G de câțiva ani, dar nu a reușit să producă astfel de cip-uri la scară largă, până acum.
Pe lângă parteneriatul cu SMIC, Huawei dezvoltă, de asemenea, propriile instrumente de automatizare a designului electronic (EDA), care ar permite companiei să proiecteze cipuri mai bine compatibile cu propriul hardware.