După mai bine de jumătate de an de incertitudine, soarta companiei Huawei începe să fie clară: companiile americane vor avea acordul autorităţilor să colaboreze cu producătorul chinez de tehnologie. Încă nu avem o confirmare despre o garantare a licenţei pentru Google, însă aceasta nu ar putea să fie foarte departe, întrucât Microsoft, un alt gigant software american, a primit deja acordul să furnizeze servicii şi software către Huawei.
Microsoft este un partener important pentru Huawei, întrucât laptop-urile sale, seria MateBook, erau livrate până de curând exclusiv cu sistemul de operare Windows 10. În perioada de după includerea Huawei pe Entity List, compania a căutat câteva alternative şi chiar a decis să anuleze complet lansarea unor produse în vară, din lipsa posibilităţii de a oferi funcţionalitate completă. Până la urmă, Huawei a găsit o soluţie de compromis, livrând câteva modele de laptop-uri MateBook în China cu Linux preinstalat.
Acum că Microsoft a primit o licenţă de la Departamentul Comerţului din SUA, Huawei va putea să echipeze din nou laptop-urile sale cu Windows 10. De altfel, compania va putea să dezvolte şi noi modele de laptop-uri, întrucât până de curând se baza exclusiv pe stocurile de componente pe care le-a cumpărat înaintea includerii pe Entity List. Multe dintre laptop-urile sale sunt pe generaţii de procesoare mai vechi, întrucât nu a putut cumpăra modele Intel din generaţia a 9-a sau a 10-a, lansate în ultima perioadă.
Rămâne de văzut dacă această decizie va fi repetată şi în cazul Google. Autorităţile americane spun că vor acorda licenţe tuturor companiilor care prin colaborarea cu Huawei nu vor pune în pericol securitatea naţională a Statelor Unite, însă deja sunt politicieni care se opun acordării de licenţe. 15 senatori americani au trimis o scrisoare către Departamentul Comerţului pentru a revoca licenţele până când nu pot oferi Congresului un raport care prezintă criteriile pe baza cărora licenţele au fost acordate.