Intel a pierdut un proces în statul Texas din SUA pentru încălcarea unor brevete ale companiei VLSI Technology. Compania va trebui să plătească 2,18 miliarde de dolari către VLSI, o companie mai veche, care a revenit în 2019 special pentru a chema în instanță celebrul producător de procesoare. Se pare însă că aceste brevete nici nu au fost dezvoltate inițial de către VLSI, ci de către Freescale Semiconductor și Sigmatel.
VLSI Technology a fost compania care a produs primele procesoare bazate pe arhitectura ARM alături de Apple și Acorn. Brevetele pe care Intel le-a încălcat au fost însă aprobate abia în 2009, 2010 și 2012. VLSI a fost cumpărată însă de Philips în 1999, iar în timp activele companiei au ajuns la NXP, producătorul de cipuri cu origini în cadrul Philips.
Brevetele în cauză fac referire la managementul frecvenței unui dispozitiv electronic, tehnica de operare a memoriei la voltaj minim și scalarea dimensiunii memoriei pe baza voltajului. Juriul din Texas a decis că Intel a folosit două dintre cele trei brevete din portofoliul VLSI Technology.
Desigur, faptul că s-a ajuns la o sentință în acest caz, nu înseamnă că Intel va plăti imediat această sumă. Reprezentanții companiei spun că nu sunt de acord cu acest verdict. Intel va face apel, iar avocații săi sunt convinși că vor reuși să anuleze această decizie. Totuși, VLSI Technology mai are și alte dispute cu Intel pe rol, deci lupta nu va fi nici pe departe terminată nici după un apel favorabil pentru companie.
Cele două miliarde de dolari pe care Intel trebuie să le plătească reprezintă doar 10% din profiturile companiei pentru anul 2020.
sursa: The Verge