Urmând direcția anunțată deja de Facebook, compania care și-a schimbat numele în Meta și a promis dezvoltarea unui „metavers” VR în care ne vom petrece cea mai mare parte a timpului, Apple va încerca să contopească lumea reală cu cea VR, creând un dispozitiv menit să devină indispensabil în viața de zi cu zi, cam cum este și iPhone-ul de astăzi.
Descris mai întâi de celebrul analist Ming-Chi Kuo, într-o prezentare adresată investitorilor și clienților companiei la care acesta lucrează, TF International Securities, înlocuitorul iPhone va lua forma unor ochelari AR (realitate augmentat) care funcționează complet independent de smartphone-ul pe care, în cele din urmă îl vei putea lăsa definitiv acasă, în raftul cu „amintiri”. Motorizat de o versiune ultra-eficientă a chipseturilor dezvoltate în prezent de Apple pentru dispozitive smartphone, noul gadget va dispune cel puțin de tot atâta performanță cât un portabil MacBook din (actuala) ultimă generație, iar progresele făcute în domeniul AI îl vor transforma într-un gadget incredibil de intuitiv și folositor.
Principalul argument pentru înlocuirea iPhone cu un gadget superior bazat pe realitate augmentată este acela că, pentru a nu deveni irelevantă în era post-smartphone, Apple trebuie să fie compania care „ucide” iPhone-ul, livrând o alternativă superioară și chiar mai competitivă, înainte ca altcineva să ia inițiativa. În mod evident, competitorul pe care Apple trebuie să îl contreze nu este Google/Alphabet, ci Meta/Facebook, compania cu resurse financiare uriașe care tocmai a promis să creeze un ecosistem alternativ, care combină puterea rețelelor de socializare cu o platformă hardware revoluționară, capabilă să schimbe din nou modul în care funcționează societatea umană.
Dacă planul (încă neanunțat de Apple în mod oficial) reușește, compania ar putea vinde în următorii 10 ani până la un miliard de exemplare din noul accesoriu bazat pe realitate augmentată.
Fără un design confirmat, dispozitivul ar putea lua forma unor ochelari inteligenți, capabili să-ți aducă în fața ochilor toate informațiile pentru care în prezent ai nevoie de un smartphone, totul cu minim de interacțiune fizică. Spre exemplu, cum ar fi să deschizi Apple Maps în modul de navigare și să ai harta orașului cu tot cu indicații în fața ochilor, în timp ce mergi pe stradă. Sau să răspunzi la apeluri video ca și cum ai avea o cască hands-free în ureche, doar că fără telefon în buzunar și cu avantajul de a putea vedea persoana cu care discuți. Similar, noutățile din rețeaua de socializare preferată îți vor apărea direct în fața ochilor, în timp ce-ți vezi de activitățile zilnice, fără nevoia unui smartphone pe care să-l verifici în mod obsesiv.
Totul începe anul viitor, potrivit lui Kuo. Atunci Apple va lansa căștile AR de primă generație, un produs care va coexista cu iPhone-ul „convențional”, pentru o vreme.