Apple a anunţat în primăvară că va intra în domeniul „fintech” cu Apple Card, un card de credit susţinut de banca de investiţii Goldman Sachs. Acesta va fi în mare parte virtual şi va funcţiona exclusiv pe dispozitivele Apple mobile, precum iPhone şi Apple Watch, clienţii putând plăti prin intermediul acestuia oriunde este acceptat Apple Pay. Totuşi, cei care vor să beneficieze de avantajele pe care Apple le promite cu Apple Card, vor trebui să urmeze un regulament destul de strict.
La înscrierea unui cont Apple Card, compania va cere utilizatorilor să accepte un regulament de utilizare, nu foarte diferit faţă de cele pe care le semnăm ori de câte ori realizăm un nou cont online. Diferenţa este că dispozitivul de pe care foloseşti Apple Card trebuie să îndeplinească o condiţie foarte importantă, în timp ce cardul are câteva restricţii pentru un anumit tip de tranzacţii.
Regulile de bază sunt standard, însă se pare că securitatea este un subiect la care Apple nu face rabat. Pentru a putea înscrie un cont de Apple Card, utilizatorii trebuie să beneficieze deja de un Apple ID, necesar pentru folosirea unui iPhone, de exemplu, însă acesta trebuie să fie protejat obligatoriu prin autentificare în doi paşi.
Apoi, Apple Card nu poate fi folosit pentru cumpărarea de „Echivalente a banilor” sau pentru cumpărarea de bunuri ilegale şi pentru site-uri de jocuri de noroc internaţionale. Astfel, site-urile de pariuri internaţionale, cazinourile online şi criptomonedele sunt interzise cu Apple Card. De asemenea, datoriile către Apple dobândite prin utilizarea unui Apple Card nu pot fi plătite înapoi cu Apple Card.
Nu în ultimul rând, pentru a primi acces la funcţionalitatea Apple Card, telefonul nu trebuie să fie „deblocat” prin intermediul unui software de tip jailbreak. Întrucât modificările neautorizate ale sistemului de operare pot afecta tranzacţiile, Apple va dezactiva funcţia de plată cu Apple Card pe dispozitivele „nesigure”. Un comportament similar am observat şi din partea băncilor şi serviciilor care folosesc plăţi prin NFC pe platforma Android, telefonul fiind incompatibil cu aceste funcţii dacă sistemul de operare a fost „rootat”.
Apple Card se va lansa iniţial în SUA, la fel cum s-a întâmplat şi cu Apple Pay în urmă cu mai mulţi ani, după care, cel mai probabil, va fi livrat şi în alte ţări, odată ce găseşte parteneri din domeniul bancari pentru fiecare regiune în parte.
Regulamentul complet de utiliare pentru Apple Card poate fi citit în format PDF pe site-ul Goldman Sachs.