Germania, cea mai mare economie a Europei, va fi prima țară puternic industrializată din lume care va renunța complet la centralele pe cărbune și cele nucleare.
Parlamentul a votat ca ultima centrală pe cărbune din țară să fie închisă până în anul 2038.
Pentru a ajuta regiunile afectate de schimbare să facă tranziția la surse de energie eco, autoritățile au aprobat un buget în valoare de 40 de miliarde de euro.
În ceea ce privește centralele nucleare, acestea vor fi închise toate până la sfârșitul anului 2022.
„Zilele cărbunelui sunt numărate în Germania. Germania este prima țară industrializată care lasă în urmă atât energia nucleară cât și pe cea pe bază de cărbune”, a declarat ministrul mediului, Svenja Schulze, citată de Associated Press.
Germania este, în acest moment, țara care arde cea mai mare cantitate de lignit din lume. Planul de oprire a centralelor pe cărbune nu mulțumește organizațiile de mediu, precum Greenpeace. „Vor pune pe umerii viitoarelor generații încă 18 ani de emisii de dioxid de carbon”, a declarat directorul executiv din țară al organizației, Martin Kaiser. El și-ar fi dorit ca termenul limită să fie 2030.
Schulze spune că până în 2022 opt dintre cele mai poluante centrale pe cărbune vor fi închise.
În schimb, măsura a fost salutată de șeful celei mai mare federații sindicale a minerilor, Michael Vassiliadis. Acesta a încurajat guvernul să investească în surse de energie regenerabile.
Germania dispune de rezerve mari de lignit, iar mulți oameni lucrează în industria de extracție a acestui combustibil.
Anunțul făcut de „Locomotiva Europei”, cum mai este numită Germania, vine după ce recent Spania a închis 15 centrale pe cărbune.