Microsoft și Google consumă mai multă energie decât unele țări. În 2023, Google și Microsoft au consumat fiecare câte 24 TWh de energie electrică, depășind consumul de energie al peste 100 de națiuni, inclusiv țări precum Islanda, Ghana și Tunisia, conform unei analize realizate de Michael Thomas.
Deși consumul masiv de energie înseamnă un impact semnificativ asupra mediului pentru acești giganți tehnologici, trebuie menționat faptul că Google și Microsoft generează, de asemenea, mai mulți bani decât multe țări. În plus, companii precum Intel, Google și Microsoft conduc adoptarea energiei regenerabile în cadrul industriei.
Microsoft și Google consumă mai multă energie decât unele țări. O analiză detaliată relevă că consumul de energie electrică al Google și Microsoft, 24 TWh în 2023, este echivalent cu consumul de energie al Azerbaidjanului (o națiune de 10,14 milioane de locuitori) și este mai mare decât cel al altor câteva țări. De exemplu, Islanda, Ghana, Republica Dominicană și Tunisia au consumat fiecare câte 19 TWh, în timp ce Iordania a consumat 20 TWh. Desigur, unele țări consumă mai multă energie decât Google și Microsoft. De exemplu, Slovacia, o țară cu 5,4 milioane de locuitori, consumă 26 TWh.
Această comparație evidențiază cerințele masive de energie ale companiilor de înaltă tehnologie: centrele de date operate de Google și Microsoft au un impact considerabil asupra mediului. Dar cum ar fi dacă am compara consumul de energie și generarea de bani ale Google și Microsoft cu unele dintre țările menționate?
În 2023, Google a generat venituri de 305,6 miliarde de dolari, în timp ce impactul său economic, incluzând instrumente precum Google Search, Google Cloud și YouTube, a contribuit cu aproximativ 739 miliarde de dolari la economie, conform datelor Google.
Microsoft a înregistrat venituri de 211,9 miliarde de dolari pentru 2023. Ținând cont că marea majoritate a populației mondiale folosește Microsoft Windows și Microsoft Office și că multe aplicații online rulează pe Microsoft Azure, impactul economic al produselor Microsoft se ridică probabil la câteva trilioane de dolari.
Comparând acest lucru cu țările care au un consum de energie similar, PIB-ul Azerbaidjanului a fost de aproximativ 78 de miliarde de dolari, PIB-ul Slovaciei a fost de aproximativ 127 de miliarde de dolari, iar PIB-ul Islandei a fost de aproximativ 30 de miliarde de dolari în 2023.
Producția economică a Google și Microsoft depășește cu mult PIB-ul acestor țări, evidențiind scara financiară vastă a acestor giganți tehnologici în raport cu consumul lor semnificativ de energie electrică. Deși consumul substanțial de energie al Google și Microsoft subliniază necesitatea discuțiilor despre sustenabilitate și adoptarea energiei regenerabile în cadrul industriei tehnologice, aceste companii conduc adoptarea surselor de energie regenerabilă în industrie.
De fapt, Google a fost de mult timp un pionier în utilizarea energiei regenerabile. Compania este neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon din 2007 și își propune să opereze cu energie fără carbon 24/7 în toate centrele sale de date până în 2030. În 2023, Google a anunțat investiții continue în proiecte de energie regenerabilă, extinzându-și portofoliul pentru a include o varietate de surse de energie eoliană, solară și alte surse de energie regenerabilă, notează Tom’s Hardware.
În ceea ce privește compania Microsoft, aceasta s-a angajat să devină negativă din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030, ceea ce înseamnă că își propune să elimine mai mult carbon din mediu decât emite. Compania își propune, de asemenea, să producă zero deșeuri și să aibă un impact pozitiv asupra apei până în același an. În 2023, Microsoft și-a crescut portofoliul contractat de active de energie regenerabilă la peste 19,8 gigawați, acoperind proiecte în 21 de țări. Compania lucrează și la reducerea emisiilor operaționale directe și la abordarea emisiilor indirecte, în special cele asociate cu construcția de noi centre de date și componente hardware.