În multe cazuri în care o companie a trecut printr-un scandal de proporţii s-au găsit destule persoane care să susţină că acela este sfârşitul pentru organizaţia respectivă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul Samsung Electronics, după incidentele în care au fost implicate sute de unităţi Galaxy Note7, care au luat foc sau explodat. Însă, gigantul sud-coreean este o companie mult mai complexă, care nu produce numai smartphone-uri.
Este evident că Samsung va pierde după acest episod mulţi clienţi loiali şi bani, dar este puţin probabil să piardă prea curând poziţia de lider mondial pe segmentul de smartphone-uri. Asta deoarece dispune de fondurile şi logistica necesare pentru a continua, iar rivalii săi nu au resursele necesare în acest moment pentru a specula decisiv slăbiciunea sud-coreenilor.
Samsung Electronics este o companie care este lider de piaţă pe multe domenii, iar smartphone-urile generează doar o parte din veniturile sale. Gigantul asiatic mai produce electrocasnice, televizoare, semiconductori, computere personale, accesorii şi foarte multe componente pentru electronice.
În cel mai rău caz, problemele Note7 ar putea duce la dispariţia gamei Galaxy Note, dar este foarte puţin probabil să îngenungheze Samsung.
Însă toate aceste lucruri pozitive nu scuză faptul că Samsung nu a testat temeinic phablet-ul său vârf de gamă înainte de a-l scoate pe piaţă. La astfel de probleme te aştepţi la un producător mic de electronice, nu de la un gigant cu tradiţia şi resursele Samsung Electronics.
În ilustraţia de mai jos, realizată de Statista, vedeţi ponderea în venituri a diferitelor domenii în care activează Samsung:
You will find more statistics at
Statista