Navele cargo transportă 80% din mărfurile lumii și reprezintă o sursă de poluare importantă. De aceea, industria caută modalități pentru a deveni mai prietenoasă cu mediul înconjurător.
Nave moderne cu vele există deja. Suedezii dezvoltă o navă cargo de acest fel, care va transporta automobile peste Atlantic. Alții merg și mai departe. La începutul lui 2022, Ville de Bordeaux, un vas cu o lungime de 154 de metri, care transportă componente de avioane pentru Airbus, va lansa pe mare un zmeu uriaș.
Zmeul, cu o suprafață de 500 de metri pătrați, va trage după el uriașul cargobot prin Oceanul Atlantic. Proiectul pilot va dura șase luni, iar dacă rezultatele sunt bune, astfel de zmeie vor fi produse la scară largă.
Companiile din industrie se străduiesc să atingă obiectivele climatice stabilite prin Acordul de la Paris. Mai mult, marii clienți ai acestora fac presiuni pentru ca mărfurile lor să fie transportate în regim eco.
Zmeul uriaș se numește Seawing. Compania care îl produce, Airseas, estimează că un dispozitiv cu o suprafață de 1.000 de metri pătrați, lansat la o altitudine de 300 de metri, poate reduce cu 20% emisiile și consumul de carburant al unui vas comercial de mari dimensiuni.
Airseas susține că tehnologia sa este automatizată și poate fi instalată pe orice navă, indiferent de mărime, în câteva zile.
Zmeul Seawing funcționează la fel ca cele folosite în sportul numit kitesurfing. În clipul video de mai jos puteți vedea ce face Hannah Whiteley, cea mai influentă sportivă din domeniu, cu un astfel de sistem.
Sursa: Bloomberg
Citește și: „Fundul zburător”: Cea mai mare aeronavă din lume a efectuat cu succes primul zbor