După mai bine de un an de la anunțul intenției NVIDIA de a cumpăra Arm Holdings, compania britanică din spatele arhitecturii de procesoare ARM, se pare că tranzacția ar putea fi anulată. Anunțată drept o achiziție record, de 40 de miliarde de dolari, în septembrie 2020, aceasta a fost blocată în repetate rânduri de anchete ale autorităților. Se pare că executivii NVIDIA și-au pierdut speranțele că această tranzacție va avea loc, conform Bloomberg.
Publicația americană citează surse apropiate de această situație, care spun că NVIDIA a informat anumiți parteneri că nu se așteaptă ca această tranzacție să se finalizeze. SoftBank, compania japoneză care deține în prezent Arm Holdings și care dorea să vândă compania către NVIDIA, s-ar pregăti pentru a lista Arm la bursă, în cazul în care nu va reuși să vândă. Astfel, probabil că NVIDIA va putea cumpăra un pachet de acțiuni, chiar dacă nu va putea cumpăra un pachet majoritar, care să îi ofere control.
Motivele pentru care decizia NVIDIA de a cumpăra Arm a fost criticată atât de autorități, cât și de către clienții și partenerii Arm, a fost posibilitatea unei poziții privilegiate în piață. NVIDIA ar deține control asupra pieței de procesoare la nivel mondial, întrucât tehnologiile Arm sunt folosite în toate domeniile, de la dispozitive smart home, la smartphone-uri, tablete și chiar laptop-uri, PC-uri și servere în ultima perioadă. De exemplu, toate procesoarele M1 de la Apple, sunt bazate pe arhitectura ARM, la fel ca toate procesoarele Qualcomm, MediaTek, Samsung sau orice alt brand mai găsim în telefoanele mobile.
NVIDIA, care este la rândul său un producător de dispozitive pentru consumatori, ar fi putut dezvolta noi inovații în domeniu, fără să le ofere și altor companii. De asemenea, toate companiile din piață ar trebui să plătească licențe pentru tehnologii către NVIDIA, un concurent direct pe anumite segmente de piață.
Se pare că inclusiv China este determinată să blocheze achiziția. Informații neoficiale spun că autoritățile chineze sunt gata să blocheze legal această acțiune, în cazul în care alte țări o aprobă.
În prezent, NVIDIA este cel de-al doilea producător de cipuri din lume (după valoarea la bursă) după TSMC. Samsung, Broadcom, Intel și Qualcomm sunt semnificativ în urmă. De altfel, NVIDIA este acum cea mai valoroasă companie de procesoare din SUA. Printre companiile care au încercat să blocheze această tranzacție se află Qualcomm, care are afacerile centrate pe producția de procesoare ARM, Microsoft, Intel și Amazon.
Această situație este similară cu cea cu care s-a confruntat Qualcomm în 2018, când a renunțat la preluarea NXP Semiconductors, după doi ani de negocieri și blocaje ale autorităților. De altfel, doi ani este și termenul de expirare al achiziției inițiale. Dacă tranzacția nu se finalizează până în luna septembrie, NVIDIA și SoftBank ar putea renegocia achiziția. Planul inițial era ca totul să fie gata în 18 luni, care se termină în luna martie a acestui an. În cazul în care achiziția nu va avea loc, SoftBank poate păstra 2 miliarde de dolari, pe care NVIDIA le-a plătit în avans.
sursa: Bloomberg