Cu doar o zi înainte ca interdicțiile anunțate de președintele Trump să intre în aplicare, Microsoft confirmă respingerea ofertei de preluare a operațiunilor TikTok pe teritoriul SUA. Potrivit speculațiilor, gestul proprietarului ByteDance de a anunța în ultima clipă decizia de a respinge propunerea Microsoft are menirea de a forța mâna celuilalt ofertant, compania Oracle.
Controlat de Larry Ellison, un cunoscut susținător al președintelui Donald Trump, gigantul Oracle ar putea fi predispus să vină cu o ofertă mai avantajoasă pentru proprietarul Chinez, argumentul politic intrând puternic la masa negocierilor. Și se pare că tocmai asta s-a întâmplat, Oracle reușind să obțină acordul pentru preluarea operațiunilor Cloud asociate rețelei TikTok, pentru o sumă de bani rămasă deocamdată neprecizată.
Potrivit informațiilor apărute în publicația The Wall Street Josurnal, ByteDance ar fi acordat pentru Oracle distincția “trusted tech partner”. Fără a echivala cu o vânzare de facto, distincția pune Oracle în rolul de administrator al operațiunilor TikTok pe teritoriul SUA, folosind propria infrastructură Cloud. Astfel, administrația Trump pare că-și va atinge țelul principal, de a opri accesul Chinei la datele utilizatorilor TikTok din Statele Unite. Fiind vorba și de o companie „prietenă”, probabil că accesarea acestor date în scopuri de securitate națională nu se va lovi de prea multe piedici, Oracle având o lungă istorie de colaborare cu Guvernul SUA.
Vestea despre preluarea operațiunilor TikTok de către Oracle a venit la doar o oră după anunțul Microsoft privind retragerea de la masa negocierilor. Aparent, discuțiile purtate cu ByteDance vizau achiziția aproape completă a platformei de video-sharing, Microsoft urmând să administreze operațiunile de pe teritoriul SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă.
Respingând ofertele de vânzare în favoarea unui parteneriat, chinezii de la ByteDance își rezervă o anumită influență asupra TikTok, ale cărei efecte se vor vedea probabil în lunile următoare. Ca o primă consecință, probabil că versiunea „chinezească” a rețelei TikTok va continua să fie contestată în afara granițelor SUA, guvernele care doresc să scape de „amenințarea” acesteia având de ales între interzicerea sa de facto și negocieri pentru administrarea operațiunilor TikTok în propria sferă de influență.
Un alt posibil motiv pentru continuarea conflictului SUA vs China pe tema rețelei TikTok ar putea fi manipularea opiniei publice cu ajutorul propagandei video, lansată de pe conturi TikTok înregistrate în afara granițelor SUA și prin urmare, găzduite pe alte servere decât cele administrate de Oracle.