Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a exprimat în cursul zilei de joi că are îngrijorări cu privire la decizia autorităților din El Salvador pentru acceptarea Bitcoin ca mijloc legal de plată, alături de moneda națională a țării.
El Salvador a devenit în urmă cu doar câteva zile prima țară din lume care acceptă tranzacțiile bitcoin ca mijloc legal de plată, președintele Nayib Bukele susținând că noua modalitate de plată va ajuta cetățenii care muncesc peste hotare să-și susțină familia de acasă.
Însă potrivit FMI,„Adoptarea bitcoin ca mijloc legal de plată ridică o serie de probleme macroeconomice, financiare și juridice care necesită o analiză foarte atentă”. „Urmărim îndeaproape evoluțiile și vom continua consultările cu autoritățile.”
Purtătorul de cuvânt FMI, Gerry Rice, a spus că oficialii organizației se vor întâlni joi pentru a discuta legea care reglementează folosirea criptomonedelor. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, decizia autorităților din El Salvador pentru legalizarea criptomonedelor vine după ce țara a contractat deja un împrumut consistent din partea FMI, următoare tranșă fiind așteptată în viitorul apropiat
Potrivit legislației votate de guvernul El Salvador, Bitcoin se află acum pe picior de egalitate cu dolarul, o altă monedă străină votată drept monedă oficială în urmă cu 20 de ani. Însă de data aceasta miza este mult mai mare, Bitcoin nefiind girat în niciun fel de o națiune străină, cu atât mai puțin de o super-putere economică precum SUA.
Bitcoin și criptomonedele în general sunt privite cu suspiciune de majoritatea guvernelor lumii care, pe bună dreptate, le consideră mijloace pentru facilitarea spălării banilor, evitarea taxelor, exportul necontrolat de capital peste graniță, investiții riscante, etc. Însă nu și El Salvador, o țară aflată deja într-o situație economică precară, care a ajuns să vadă în criptomonede o alternativă mai sigură la propria monedă națională.
Guvernul salvadorian s-a angajat să facă echipă cu firma de portofele digitale Strike, deja foarte populară printre expați, pentru a construi un cadru financiar în jurul Bitcoin.
Fondatorul Strike, Jack Mallers, a susținut că Bitcoin va ajuta țări precum El Salvador să se protejeze împotriva „șocurilor potențiale” ale inflației induse de monedele tradiționale. Totuși, acesta pare să ignore volatilitatea extremă pentru care Bitcoin și criptomonedele în general sunt renumite. De altfel, doar în ultima lună, moneda Bitcoin și-a pierdut aproximativ 50% din valoare.