Deținut de fondul de investiții japonez SoftBank, ARM deține o uriașă colecție de brevete și este principalul dezvoltator de nuclee CPU pentru dispozitive mobile, creațiile sale fiind integrate sub licență în chipseturile altor producători (ex. Qualcomm, Mediatek).
În mod normal, pentru ARM asumarea dezvoltării de chipseturi ar implica o cheltuială inutilă, ieșind în afara modelului de business pe care se bazează compania. Totuși, ceva s-a schimbat în mod fundamental la nivelul industriei, mari producători smartphone (ex. Apple, Huawei, Samsung) presând către dezvoltarea de chipseturi cu design proprietar, ca o metodă de reducere a costurilor și consolidarea competitivității într-o piață cu marje de profit tot mai „subțiri”.
Potrivit informațiilor obținute pe surse, ARM nu țintește să devină un competitor pentru MediaTek, Samsung, sau alți dezvoltatori care îi folosesc sub licență nucleele de procesare. În schimb, chipseturile dezvoltate cu costuri nu tocmai mici ar urma să servească ca și demonstrații tehnologice, pentru convingerea potențialilor clienți de avantajele nucleelor ARM nou dezvoltate. Altfel spus, respectivele chipseturi ARM vor putea fi întâlnite doar în telefoane și laptopuri-prototip, aduse la expoziții sau trimise spre evaluare partenerilor OEM.
Proiectul demarat în urmă cu aproximativ șase luni are scopul de a oferi clienților ARM, care altfel ar putea fi tentați să „dezerteze” la alți furnizori, acces timpuriul pentru evaluarea celor mai noi platforme de procesare ARM. Merită spus că business-ul bazat pe licențierea nucleelor de procesare și tehnologii asociate generează 86% din veniturile anuale, pierderea oricăruia dintre cei aproximativ 22 de parteneri erodând perspectivele de viitor ale companiei.