Dependența Apple de partenerii OEM din China începe să „muște” serios din profiturile companiei americane, stocurile globale de telefoane iPhone 14 Pro urmând să numere cu până la 6 milioane de unități mai puțin, chiar în perioada sărbătorilor de iarnă.
iPhone 14 Pro, cel mai apreciat iPhone din noua serie Apple, se va găsi mai greu și mai scump în perioada imediat următoare. În mod inevitabil, unii dintre consumatorii cu buget generos, care altfel nu ar fi ezitat să comande cel mai avansat model iPhone, vor ajunge să-și caute următorul smartphone în oferta altui producător. Iar în mod deloc convenabil pentru Apple, rivalul Samsung are o ofertă tot mai tentantă de telefoane pliabile și mai puține probleme cu acoperirea cererii.
Potrivit surselor din industrie, conflictele de muncă apărute la principala fabrică Foxconn din China au toate motivele să alarmeze Guvernul de la Beijing, nerespectarea volumelor de livrare negociate cu Apple motivând și mai mult urgența cu care partenerul american caută să-și mute business-ul în alte țări din regiunea Asiei.
Parțial motivată de înrăutățirea climatului economic SUA-China și perspectiva unui conflict mai amplu, cu iz militar, planurile prin care Apple încearcă să-și mute cât mai mult din activitatea de producție în afara Chinei este motivată și de costurile cu forța de muncă, regiunea nemaifiind de mult din categoria economiilor emergente. Astfel, angajații recrutați din provinciile îndepărtate ale Chinei sunt tot mai puțin motivați să se mute pentru câteva luni în atmosfera de cazarmă a marilor complexe industriale, muncind ture interminabile și, eventual, dormind în corturi instalate chiar pe podeaua fabricii. Așa se face că Foxconn a ajuns să promită bonusuri consistente în schimbul „hărniciei” angajaților. Mai târziu, când bonusurile respective nu s-au materializat, conflictele de muncă transformate în proteste mediatizate în presa internațională au motivat oficialii de partid să ofere alte bonusuri, de această dată pentru ca nemulțumiții să plece în liniște fără a tulbura și mai mult „ordinea socială”. Potrivit informațiilor obținute pe surse, mita oferită a ajuns la până de 10x bonusul de fidelitate promis de Foxconn, unii dintre muncitorii revoltați primind până la 2000 dolari (15000 yuan) în schimbul tăcerii.
Recunoscută ani de-a rândul pentru capacitatea de a mobiliza aproape peste noapte veritabile armate de muncitori, conducerea Foxconn pare că nu mai reușește să readucă sub control uriașa forță de muncă de care depinde pentru bunul mers al activităților. Iar dacă luăm drept indiciu protestele tot mai vizibile ce apar în numeroase orașe din China, sunt șanse mari ca problemele să fie abia la început pentru Apple.