După ce a anunțat abandonarea ofertei sale pentru achiziția rețelei Twitter, pe motiv că administratorii platformei ar fi ascuns numărul foarte mare de conturi fake spre a umfla valoarea reală a companiei, Elon Musk este vizat acum de un proces declanșat chiar de acționarii companiei, cu scopul de a-l obliga pe șeful SpaceX să finalizeze achiziția conform ofertei inițiale de 54.2 dolari per acțiune, respectiv 44 miliarde dolari.
Potrivit acuzațiilor depuse la dosar, Musk „refuză să-și onoreze obligațiile” față de Twitter și părțile interesate, renunțând la înțelegere. Totodată, reclamanții discreditează motivul principal invocat pentru renunțarea la tranzacție, respectiv, lipsa de transparență în ceea ce privește numărul de conturi de spam existente pe platformă. Insinuând că șeful SpaceX știa despre problema pe care o invocă acum, acționarii Twitter dau drept exemplu un tweet mai vechi distribuit de pe contul oficial Elon Musk, în care acesta invocă tocmai problema conturilor de spam bots, promițând să o rezolve după oficializarea tranzacției:
If our twitter bid succeeds, we will defeat the spam bots or die trying!
— Elon Musk (@elonmusk) April 21, 2022
În deschiderea procesului sunt citate și alte situații în care Musk își declară planul de a scăpa de conturile de spam cumpărând Twitter.
Unul este un mesaj text de la Musk către președintele consiliului de administrație al Twitter, Bret Taylor, pe 9 aprilie, ziua în care Musk a anunțat că vrea să cumpere compania de social media, în care spunea că „‘eliminarea utilizatorilor falși’ de pe platformă trebuia făcută în contextul unei companii private”, potrivit procesului.
A existat, de asemenea și un comunicat de presă oficial, anunțând pe 25 aprilie înțelegerea de preluare a Twitter, care reafirma intențiile lui Musk de a „învinge roboții de spam”.
Potrivit reclamanților, adevăratul motiv pentru care Musk a renunțat la planurile sale a fost scăderea pieței de tehnologie și înrăutățirea condițiilor economice globale, afectând inclusiv propriile sale afaceri și condițiile de creditare prin care urma să obțină fondurile necesare tranzacției. Astfel, în loc să-și folosească averea personală pentru a onora promisiunea făcută, Musk a preferat să caute un pretext pentru a renunța la tranzacție.
Un alt motiv pentru care aceiași acționari Twitter care au respins vehement vânzarea platformei caută acum să obțină în tribunal finalizarea tranzacției este căderea acțiunilor Twitter, vânzarea forțată la un preț per acțiune care acum ar fi mult supraevaluat devenind mult mai atractivă. Ce-i drept, la fel de adevărat este că și schimbarea de atitudine din partea lui Elon Musk, făcută prin expunerea cât se poate de publică unei probleme destul de serioasă a platformei de microblogging a contribuit la un cerc vicios, în care acționarii Twitter au cel mai mult de pierdut.
„Strategia lui Musk este un model de ipocrizie”, au susținut avocații Twitter.
Aceasta nu ar fi prima dată când Elon Musk este pus în dificultate de un comentariu neinspirat făcut pe Twitter. În 2018, după ce Musk a scris pe Twitter că „a asigurat finanțare” pentru a scoate de pe bursă compania Tesla la prețul de 420 dolari pe acțiune, autoritatea Securities and Exchange Commission (SEC) l-a dat în judecată pe Musk pentru că induce în eroare investitorii. La scurt timp după acest incident, Musk a fost forțat să renunțe la funcția de președinte al Tesla , compania pe care a fondat-o, și să plătească o amendă de 20 de milioane de dolari într-un acord de reglementare.