Sub perspectiva unei recesiuni globale, achiziționarea de bunuri costisitoare precum cel mai nou telefon Samsung sau Apple nu mai este chiar prioritară pentru consumatorii de rând.
Anticipând un astfel de scenariu, Samsung și alți jucători din piața smartphone și-au redus deja prognozele de creștere, ajustând în consecință activitatea de producție pentru a evita aglomerarea stocurilor cu produse care să rămână apoi nevândute. Doar că, cel puțin în cazul Samsung, chiar și scenariul mai pesimist scăderii vânzărilor s-a dovedit a nu fi suficient de realist, înrăutățirea condițiilor fiind mult mai abruptă decât era anticipat.
Potrivit unui raport obținut pe surse neoficiale, dar atribuit producătorului sud-coreean, Samsung ar avea în depozitele distribuitorilor stocuri de aproximativ 50 milioane dispozitive smartphone care încă așteaptă să-și găsească cumpărători. Inventarul deja uriaș conține mai ales modele din seria Galaxy A, produse în număr mult prea mare față de cererea reală venită din piață.
Astfel, până la 18% din totalul de 270 milioane telefoane anticipate să fie livrate pe durata acestui an se află deja în stocurile distribuitorilor. Spre comparație, doar aproximativ 10% din totalul unităților prognozate a fi vândute la nivel anual ar trebui să fie fizic prezente în depozitele partenerilor, lăsând producătorului suficientă marjă pentru ajustarea producției și evitarea pierderilor. În cazul de față, pentru eliberarea stocurilor, Samsung ar putea fi nevoit să recurgă la discount-uri suplimentare și campanii de marketing mai costisitoare, cu efecte adverse asupra veniturilor realizate.
Cererea scăzută pentru dispozitivele Samsung la prețuri accesibile sugerează că persoanele care achiziționează telefoane din această gamă suportă mai greu înrăutățirea situației economice globale. Pentru cineva are deja probleme cu banii, achiziționarea unui telefon nou, indiferent cât de ieftin ar fi, nu mai poate fi în topul priorităților sale.