Indicator pentru contracția economiei globale, profitul operațional raportat de Samsung pentru trimestrul Q4-2022 a înregistrat o cădere abruptă, de 69%, comparat perioadei similare a anului 2021. Anunțul vine după o contracție de 50% confirmată pentru trimestrul Q3, punând capăt unei perioade de trei ani de creștere susținută.
În cel mai recent buletin pentru investitori, acoperind intervalul Q4-2022, sud-coreeni confirmă profit operațional de 3.37 miliarde dolari, raportat la venituri consolidate de aproximativ 55 miliarde dolari. Astfel, deși veniturile companiei au scăzut cu doar 9%, profitul operațional a scăzut cu un impresionant 69%, comparat perioadei similare a anului 2021.
Aceasta este prima scădere multi-trimestrială a profitului raportată de Samsung din ultimii trei ani. Potrivit analiștilor, scăderea profitului Samsung se datorează mai ales reducerii cererii pentru cipuri de memorie. Din cauza recesiunii economice globale, clienții așteptați mai ales din piața de servere și-au reajustat stocurile de componente și cheltuielile într-un mod mai conservator. În lipsa cererii, prețurile cipurilor DRAM și NAND au scăzut constant de la începutul acestui an, indicând depășire măcar parțială a crizei de semiconductoare apărută în urma pandemiei COVID.
Tot COVID pare să fie și parțial responsabil pentru actuala reducere a profiturilor raportată de Samsung, o mare parte dintre consumatori alegând să mai păstreze smartphone-urile, tabletele, televizoarele, laptopurile, PC-urile sau electrocasnice cumpărate de nevoie sau din impuls în perioada de vârf a pandemiei, când distanțarea socială și munca remote (de acasă) erau la ordinea zilei.
Vânzările slabe și prăbușirea profiturilor afectează cel puțin la fel de grav și alți jucători din industrie, cum ar fi Apple și Xiaomi. De altfel, în cazul Xiaomi au apărut semne vizibile de neliniște la vârful companiei, mai mulți directori de rang înalt anunțându-și fiind demiși pe fondul rezultatelor financiare tot mai slabe.
Potrivit analiștilor, condițiile economice dificile vor persista pe întreg parcursul anului 2023, cu șanse de revenire abia de anul viitor.