Silvergate Bank, una dintre cele mai mari bănci din SUA care au intermediat schimburile de capital între piața de criptomonede și sistemul bancar tradițional, a anunțat că intră în lichidare.
Deși s-a încheiat anul trecut, cea mai recentă bulă speculativă din piața criptomonedelor încă face victime în rândul instituțiilor care au încercat investiții riscante, anticipând câștiguri fabuloase. După colapsul FTX, al treilea cel mai mare exchange de criptomonede din lume, acum a venit rândul ca și o mare instituție bancară să aibă un parcurs similar. Însă din fericire pentru clienții Silvergate Bank, de data aceasta nu este vorba despre faliment, ci despre oprirea activității în mod organizat, prin restituirea activelor administrate către proprietarii de drept. Pierderile, de ordinul miliardelor de dolari, vor fi suportate de compania-mamă Capital Corporation, evitând astfel un faliment răsunător.
Potrivit detaliilor strecurate în cel mai recent buletin adresat investitorilor, Silvergate Bank a contabilizat peste un miliard de dolari pierderi doar în ultimul trimestru, în timp ce de clienții alarmați de colapsul FTX și Genesis au retras peste 8.1 miliarde dolari, forțând banca să contracteze împrumuturi costisitoare pentru acoperirea deficitului de lichiditate.
„În lumina evoluțiilor recente din industrie și de reglementare, Silvergate consideră că o încetare ordonată a operațiunilor băncii și o lichidare voluntară a Băncii este cea mai bună cale de urmat”, a anunțat holdingul Silvergate Capital Corporation miercuri.(Se deschide într-o filă nouă). „Planul de lichidare și lichidare al Băncii include rambursarea integrală a tuturor depozitelor”.
Anunțul vine la doar cinci zile după ce Silvergate Bank a anunțat că va întrerupe rețeaua de schimb Silvergate, un sistem pentru transferuri instantanee de fonduri pe care multe exchange-uri de criptomonede se bazau pentru asigurarea lichidității.
Dacă vestea inițială a problemelor Silvergate a antrenat deprecierea cu peste 1000 dolari a cotației bitcoin, vestea intrării în lichidare a indus o reacție de doar 500 dolari în minus. Ajuns la nivelul de 21600 dolari, cotația bitcoin se află deja într-o zonă de suport, fapt ce ar indica un risc diminuat de contagiune la nivelul pieței de criptomonede. Desigur, expunerea pentru sectorul financiar tradițional rămâne un factor de risc, lăsând posibilitatea ca și alți jucători instituționali să intre in colaps, dacă prețul bitcoin va continua să scadă.